Цветан Цветанов няма да спре да влияе на парламентарната група на ГЕРБ, той остава изключително влиятелен в партията. Така червеният депутат Красимир Янков коментира новата позиция на бившия лидер на ПГ на ГЕРБ в парламента - сътрудник на групата в "Денят с Веселин Дремджиев" по TV+.

"Явно аргументите, с които той подаде оставка, които не са приемливи от обществото, са приемливи от партия ГЕРБ", заяви Янков.

Според него обаче Цветанов няма да остане дълго на върха.

"Той ще бъде използван като мотор за тези евроизбори, след това вероятно ще се стъпи на неговия опит за местните избори, и след местните избори мисля, че Борисов ще се освободи от Цветанов."

Според Янков обществото като цяло печели от скандала с евтините апартаменти, защото научава повече за управляващите. Но скандалът не трябва да остава фокусът на цялата кампания за евровота, смята той.

"Прави впечатление, че колегите на ГЕРБ изкарват на първа линия нечленуващи в партията да изказват мнение. Опитват се да се дистанцират от този проблем, който ги връхлетя", добави той.

Според него последният Консултативен съвет за национална сигурност при президента се е провалил, защото няма обща позиция и декларация, дори лидерката на левицата Корнелия Нинова е гласувала да няма такава.

Янков коментира и ролята на КПКОНПИ в скандала и борбата с корупцията, като повтори тезата си, че тя е излишна.

"Има достатъчно органи - МВР, ГДБОП, Криминална полиция, Икономическа полиция, ДАНС, прокуратурата - които имат правомощията да разследват такива престъпления."

Той припомни и предложението на левицата шефът на КПКОНПИ да се предлага от опозицията, защото сега управляващите са назначили този, който трябва да ги разследва:

"Моето лично мнение е, че този орган трябва да се преосмисли. Зависи от хората, които окомплектоват работата на отделния орган. Закона има достатъчно силни права за самата комисия, включително и разследващи функции. Ако има желание за реална борба с корупцията, ще има и реални резултати."

По отношение на излизането на БСП от парламента, Янков заяви, че има "и силни, и слаби страни". А оценката за този ход ще дадат избирателите. 

На въпрос дали опозицията в левицата се надява на провал на евровота, за да свали Нинова, той отсече:

"Не мисля, че има член на БСП, още повече на активна позиция, който да не иска да бъдем първа политическа сила. Кирил Добрев като зам.-председател обяви в национален ефир, че ще подаде оставка, ако загубим изборите. Кога Цветанов би поел такава отговорност?"

За финал Янков коментира предложението на ДБГ да се направи операция "Чисти ръце" - проверка и разследване на високите етажи на властта от чужди, европейски разследващи органи.

"Не. Имаме достатъчно капацитет", заяви той.

Който не постига нищо, отбеляза водещият Дремджиев.

"Трябва да бъдат ангажирани всички механизми", заяви отнесено Янков. "Пък и това е отказване от суверенитет."

Ето и пълното интервю: