Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Суданският президент Омар ал Башир е подал оставка днес след 30 години управление и са в ход консултации за съставяне на преходен съвет, съобщи Ройтерс, позовавайки се на правителствен източник.

Министърът на производството и икономическите ресурси на провинция Северен Дарфур Aдел Махджуб каза пред базираната в Дубай телевизия Ал Хадат, че “има консултации да бъде сформиран военен съвет, който да поеме властта, след като президентът Башир подаде оставка".

Судански източници потвърдиха съобщението пред Ройтерс и добавиха, че Башир е в президентския дворец под "тежка охрана".

Судански войник се е присъединил към демонстрантите пред щаба на армията. Кадърът е от 9 април 2019 г. Снимка АП / БТА

“Въоръжените сили ще направят скоро важно изявление. Бъдете готови за него", гласи съобщение по държавната телевизия, цитирано от Ройтерс.

Жителите на суданската столица бяха призовани да се присъединят към хилядите демонстранти събрали се за шести пореден ден пред седалището на армията, където се намират и министерството на отбраната и официалната резиденция на Башир, съобщиха организаторите на протеста, цитирани от Франс прес.

"Режимът падна, режимът падна", скандираха хиляди манифестанти, които лагеруват около генералния щаб на армията в Хартум.

 

 

Тълпата скандира "таура", което на арабски означава "революция". Видео Туитър

Те искаха оставката на 75-годишния Башир и призоваваха армията да се присъедини към тяхното движение, предаде Франс прес.

Армията и службите за сигурност разположиха сили около министерството на отбраната и по главните улици и мостове в Хартум, докато хиляди хора се стекоха на антиправителствен протест пред министерството, предаде Ройтерс.

Десетки хиляди суданци манифестираха ликувайки в центъра на столицата, танцуваха и скандираха лозунги против Башир, предаде Ройтерс.

 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.