Има ли държава, работят ли институциите. Тези теми станаха повод за конфликт между ГЕРБ и БСП на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента, посветено на борбата с корупцията.

Заключителната декларация, предложена от президента Румен Радев, е била подкрепена само от лидера на БСП Корнелия Нинова. В декларацията пишело, че корупцията е огромен проблем, искало се и сформирането на анкетна комисия за "Апартаментгейт".

"Бях свидетел на бранене на статуквото със зъби и нокти. Всички бранеха статуквото в кръгова отбрана", каза Нинова.

Тя допълни, че са били отхвърлени нейни и на президента предложения. Не се приело да има поправки в антикорупциония закон, да се променят правомощията на главния прокурор и т.н. Аргументът на управляващите бил, че налагайки съдебен контрол върху прокуратурата, ще бъдат затормозени съдиите, които са против, защото и без това имали много работа.

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова и зам.-шефът на парламента Емил Христов обясниха защо не са подкрепили декларацията. В нея имало констатации, които внушават, че няма държава и че институциите не работят.

"Г-жа Нинова подкрепи включително и това, че държавата отсъства. Може да не е това, което искаме, но работят (институциите - б.р.). Изведнъж да приемаме, че държавата е абдикирала и не работи..,", каза Христов, като заяви, че ГЕРБ не може да подкрепи подобна констатация.

Според него от текста, предложен от Румен Радев, всички, които заемат ръководни и висши длъжности, трябвало да се чувстват априори виновни.

"Не отричаме, че има проблем с корупцията, но за съжаление предложената декларация беше със заключения, които не кореспондират с реалностите", каза Дариткова.

От своя страна президентът констатира криза на държавността и на доверието на обществото в институциите. Той призова хората към непримиримост с всички форми на корупция. Радев предрече непредвидими последствия, ако не се вземат мерки сега.

"Нямаме време, трябва да се вземат адекватни и решителни мерки, за да покажем, че има държавност", заяви президентът.

Според него за мнозина българи "апартаментгейт" е само айсбергът на истинската корупция.

"Искам да призова българите към нетърпимост към всички форми на корупция и към бездействие на институциите. В обществото се споделя мнението, че има множество злоупотреби с обществени средства, че български политици имат имоти у нас и в чужбина, фирми чрез офшорки и подставени лица. Висши магистрати не се страхуват да покажат лукс на фона на държавни заплати. Казвам неслучайно магистрати, защото битката с корупцията не може да се води с прогнила съдебна система", заяви Радев.

Според него борбата с корупцията няма ефект поради ограничен обхват на проверки и кръг на проверяваните.

"Липсва реален, ефективен контрол върху дейността на КПКОНПИ. А той идва и от начина, по който беше избрано ръководството на комисията", смята Радев.