Разкритията за терасата на Пламен Георгиев, шеф на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) се оказаха атака срещу самата комисия.

Това става ясно от специална декларация, публикувана на сайта на комисията днес, малко преди началото на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) по темата за корупцията.

КПКОНПИ откри с 2 милиарда повече причини от първоначалната оценка на Пламен Георгиев за атака от страна на политическа партия и двама олигарси срещу него. Той заяви преди седмица, че те са само 198 милиона.

(Обичайно Комисията не пропуска да се похвали с баснословните обезпечения, които е поискала от съда, а не които са реализирани. Далеч по-скромни са постановените по-сетне конфискации, а за отказаните от КПКОНПИ обичайно мълчат. Тогава обезпеченията естествено биват върнати на притежателите им, б.р.)

В декларацията не се уточняват имена. Изтъква се, че в момента комисията проверява лице, приближено на политически лидер, което е извършило злоупотреби в качеството си на висш държавен служител. Имена отново не се споменават.

Ето пълния текст на декларацията:

"Съгласно Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество е независим специализиран, постоянно действащ държавен орган за осъществяване на политика по противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество.

Във връзка със свикания Консултативен съвет за национална сигурност е предоставен доклад на 05.04.2019 г. до Президента на Република България относно постигнати резултати в противодействието на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество за лица, заемащи висши публични длъжности. Постигнатите резултати и ефективността на Комисията са оценени, както от Европейската комисия, така и от международните партньори. Атаката срещу Комисията  е от двама олигарси и една политическа партия, за което има 2 млрд. и 200 млн. причини, които могат да мотивират не една политическа партия да направи това.

В Комисията тече проверка на информация на приближено лице до политически лидер. Същото лице, в качеството си на висш държавен служител, възползвайки се от служебното си положение, е извършило злоупотреби, вследствие на което е получило неправомерно парични суми в особено големи размери. За същото това лице са налични данни, че организира изборите на определена политическа партия.

По същия случай се извършва и втора проверка за изнасяне на информация от служител на Комисията към същото това лице.

Материалите за изнасяне на информация са предадени на прокуратурата.

За нас Комисията, сигурността и стабилността на държавата, както и борбата с корупцията, са единствената задача".