В случая Агата не е женско име на английска криминална писателка от миналия век, а на един човек, когото наричат така в съвременна България.

За предмета на настоящия договор ще го наричаме за по-кратко Ага, а нас – както той ни е наричал многократно и често заслужено (благодарение на някои наши специфики), ще наричаме закратко Рая.

Проблемът на големите империи и единствена надежда на Раята, е, че точно когато станат наглед всесилни и нямат реципрочен по контрадействие външен враг, започват да се изяждат отвътре.

Тук ще направим една мешавица от реално съществуващи факти, градски легенди и откровени размисли на автора. Единствено благодарение на факта, че това още не е забранено на Раята – въпреки усилията на Агата.

Почти не е градска легенда, а факт, че Генерал и Майор от армията на Агата се били скарали и вследствие гръмнала една банка с всичките й прилежащи екстри. Като например това – да не се акцентира #КОЙ колко кредити има да връща, а какви вложения има вътре, на кои скулптори са те и какво ще ги правим. И по-интересното – прави се всичко възможно публиката да не се запитва дали някой Кой от кредитополучателите не е по-интересен от другите Кой-оти и как Майорът стана Генерал, а генералът стана никой. Това за най-лесно се обръща на плоскостта ЦСКА-"Левски": единият става много лош, другият – много добър (докато вестниците през това време пишат, че ни мамят с вода в пилешкото).

Всъщност "добрият" го няма, въпреки че води 2-3 листи или не знам вече колко, в няколко района, където са го виждали по веднъж за снимка за плаката... Ако Агата беше открил добрия фотошоп, нямаше нужда човекът да бие път въобще – пак щяха да го изберат. Ама се отклоних.

А пък „лошият” по презумпция няма как да стане добър - поне за онзи,който има глава на раменете, помни малко и не е треньор по баскетбол. Пак се отклоних.

Не е пресилено да се каже, че такъв сблъсък на титаните не се е случвал, откакто момчетата на ВИС и СИК се биеха за всяка сергия на черноморски курорт, като се има предвид, че нивото беше много по-ниско. По-ниски бяха тогава и възможностите на Агата. Моля това да не се брои към градските легенди – това е историческа справка.

А ако ми кажете за битките БСП-СДС, смятам, че те никога не са се случвали реално, независимо от мнението на Раята.

Към градските легенди обаче се броеше, че на най-мълчаливия в случилото се с КТБ, но може би най-важния - Иван Искров, който олицетворява държавността зад всеки ваш (мой) лев, му е обещана кариера в една партия. За която мнозина са склонни да смятат, че реално е на Агата. И е хилядократно по-силна от процентното изражение, което взима на избори според ЦИК. Знам ли...

Също градска легенда е, че Агата и неговият Майор, станал Генерал, откакто същинският генерал беше разжалван, контролират съдебната власт. И съответно другото олицетворение на държавността – главния прокурор, който се изказва доста умно. Винаги. И после винаги става нещо друго, от което по прилича да е взел страна в мача ЦСКА-Левски, нищо, че реално трябва да бъде съдия в дербито.

Не съвсем градска легенда – защото напоследък го изрича БСП, а тя е партия и на селските маси, е, че бившият враг на Агата – Бойко Борисов, бил гласувал в хор последните важни решения с оная партия... Знаете – за която говорехме... Банковата ваканция; прегърнатата поправка в НК да не се говори за банките, за да не влезеш в затвор; изборите случайно пак баш на Байряма, когато голяма част от турските гласове стават х2... Да добавим от нас си, че едни медии пак започнаха да пускат, че семейство е кръстило малкото си дете на Цветан Цветанов. От любов (последното може да се чете не само за семейството с малкото дете).

Градска легенда беше, че на най-големия или, иначе казано, корпулентен лейтенант, е издадена заповед да отиде в запас, защото... Ясно защо. Да не дразни. Докато си на служба, има тая подробност, че трябва да изпълняваш заповедите. Казват ти – отиваш кандидат в Пазарджик – отиваш. Казват ти – отиваш на майната си да се печеш до края на кариерата си – отиваш. Военна работа, аскер. Това може и да не е вярно, но самото вегетиране на слуха намеква за „властта се търкаля по улицата”.

В градските легенди обаче също се носи, че Бойко Борисов бил склонен да „финтира” Агата само докато спечели, а после евентуално да търси начин да тръгне срещу него. Ако му се падне магическото число 121. Глупаво е и едва ли е вярно, но щом има градска легенда, надали тя не е стигнала до Агата, макар той да не живее точно в града, а в покрайнините.

И сега какво стана? Най-мълчаливият – Искров, който създаваше впечатление, че се е покрил вдън земя, изведнъж написа нещо остро. В което обвинява Бойко Борисов, че, видиш ли, си бил често сменял позицията... Нещо, което всеки, който познава Борисов, не може и през ум да му мине... Писмото беше в отговор на едно писмо на Борисов срещу Искров поименно.

За жалост, противоречиво бе поведението на политически субекти, довело до невъзможност възобновяването на дейността и отварянето на КТБ за работа с депозанти и клиенти да се случи на 21 юли 2014 г., написа най-мълчаливият, което е равносилно Кисинджър да ви каже „Хм”.

„Управителят на БНБ... не е едноличен началник, издаващ команди”. Това как ви звучи да го напишеш точно като пояснение към Б. Борисов?

После БНБ-шефът говори за „опитите, агресивни понякога” да се надскочи законът... Това пък Цацаров взе, че го каза, преди седмица в Мездра след близо 2 месеца мълчание. А Цацаров – да не забравяме, е юрист, при това добър, и надали няма идея какво му се „отронва” от устата във всеки един момент. Особено, когато главен прокурор споменава надскачане на закона.

Упс! Какво излиза – че се борят само хора, свързвани къде от фактите като писма и изявления, къде от градските легенди все с Агата?

Да каже Радан Кънев нещо от горните неща, дето се казва, не би било интересно... Когато някой от КОИ го казва, става много по-забавно.

Има един стар полицейски виц, дето ги учели на нови думи и единият разбрал-недоразбрал, оспорвал едно научно твърдение с думите: „Да, ама това е само хипотенуза”. Така – хипотенуза е. Но когато има връх над всичко, както очевидно е у нас, катетите са интересни. Катетите какво правят – свързват върха със земята.

И за да излезем от Евклидовата геометрия и да отидем към обикновената физика (в двата смисъла на думата) – когато момчетата от СИК и ВИС се млатеха, това обикновено завършваше с нечия смърт. На днешно време тя се равнява на изтегляне на килимчето изпод нечии крака. Излизаш от мача просто.

Кой го решава? Обикновено пак Агата.