"Има вече списък от държави, заявили, че ще внесат жалба в съда по пакета „Мобилност 1. Такава заявка беше направена от няколко страни от Източна Европа, и отминистър Росен Желязков.“

Така българският евродепутат Андрей Новаков отговори на въпрос на Клуб Z дали България ще прибегне до Съда на ЕС.

Европарламентът прие днес пакета, изестен още като план „Макрон“. Той засяга международните превози. Българските превозвачи смятат, че са ощетени от него.

След гласуването българските евродепутати обявиха, че ще излязат с обща позиция. Те засипаха с нападки Европарламента с изявления, че центърът гласувал срещу периферията, че се правят опити българският транспортен бранш да бъде заличен и т.н.

Мнозина от тях все пак изразиха оптимизъм, че в този Европарламент няма да се стигне до триалог  (тристранни преговори за окончателно споразумение по законодателството) между самия ЕП, Еврокомисията и румънското председателство на ЕС. Според тях за това просто няма физическа възможност. Което било добра новина, тъй като пакетът ще остане за следващия парламент. Той трябва да бъде избран на европейските избори между 23 и 26 май.

Този оптимизъм обаче не бе споделен от Владмир Уручев. Пред Клуб Z той изрази опасенията си, че след като планът "Макрон" е минал в пленарна зала, румънското председателство ще бъде форсирано да започне триалога. И не от Европарламента, а от правителствата.

Гладиаторите от периферията поздравяват Цезар от центъра

„Пакетът мина с голяма разлика – 400 срещу 200 гласа. От друга страна, видяхте, че предложението за гласуване мина с 20 гласа разлика. Което означава, че ЕП е дълбоко разделен по тази тема“, коментира Петър Курумбашев (БСП, ПЕС) пред български журналисти.

Той е единственият български представител в Комисията по транспорт и туризъм, при това като заместващ член.

„Имаше откровена демонстрация при гласуването на периферни държави срещу държави от центъра. Така че можем да кажем, както са казвали гладиаторите на ринга: „Умиращите те поздравяват, Цезаре!“ В случая периферията поздравява центъра“, продължи Курумбашев.

Той уточни, че пакетът не влиза незабавно в сила. Според него той вероятно ще остане за следващия Европарламент.

„Но бяха приети всички текстове на отсрещната страна по един демонстративен и силов начин, който не прави чест за работата на Европейския парламент. И ние не си представяме, че по този начин трябва да работи ЕС“, завърши българският социалист.

Особено ядосан изглеждаше Андрей Новаков (ГЕРБ, ЕНП). Той излезе от залата във видимо мрачно настроение.

„Вътре не гласувахме мандат за преговори. Това, което се случи в пленарна зала, беше диктат на мнозинството над малцинството. Изправиха се и признаха, че всички поправки, които са дошл от България, ще се гласуват „ан блок“, без значение за съдържанието им. Което е в разрез с правилника на този парламент. И никой не го оспори. За мен това досие трябва да замине в съда час по-скоро, защото прекалено много правила бяха потъпкани“, каза българският преставител.

На същото мнение са и полските евродепутати.

Новаков смята, че все пак българските евродепутати са успели да направят така, че Епв този му мандат да няма последната дума. А следващият парламент може и трябва да отвори тази позиция, да я преразгледа и да преговаря с нея.

Но жалба в съда може да бъде внесена само от държави, а не от отделни депутати.

Западът иска да изсмуче работниците от Изтока

„Освен изключителна наглост, арогантност и двуличие те разкриха нещо, което всички сме подозирали, но се прикриваше под разни розови фрази и табелки за ценности, равенство, единство в многообразието. А всъщност зад тези промени стои единствено желанието на центъра да изключи работната ръка от периферията“, смята Ангел Джамбазки („Обединени патриоти“, Европейски консерватори и реформисти).

Източните фирми са се развили благодарение на свободния пазар и са постигнали добри резултати, убеден е той. Целта е работниците да бъдат изсмукани и да бъдат привлечени в икономиките на Германия, Франция,  Белгия  Италия.  Това показало гласуването в залата.

„Видяхте разделение, което противоречи на самата теза на Европарламента“, изтъкна Джамбазки.

Парламентарните групи били разделени по национална принадлежност. И решението било наложено силово и изключително арогантно. По този начин депутатите плащали сметките на предизборната си кампания.

По мнението на Илхан Кючюк (ДПС, АЛДЕ) България трябва да положи много политически и дипломатически усилия, да наблюдава много изкъсо процеса, с всички инструменти да работи в рамките и на Съвета,  на Еврокомисията.

Насилствено не се постига добър резултат

„За да има устойчиво, добро законодателство в ЕС, се търси максимално съгласие. Самият факт, че почти половината евродепутати гласуваха днес пакетът да се отложи за следващия парламент, показва, че има доста голяма част разумни хора, независимо от възгледите им по това конкретно досие, които разбират, че в предизборна ситуация и насилствено, арогантно не се постига добър резултат“, каза лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

Той смята, че няма голяма вероятност триалогът да приключи този мандат. Едва ли румънското председателство ще успее постигне съгласие. Станшев придзова българското правителство да работи още по-активно в Съвета на ЕС.

Бившият български премиер припомни, че през ноември 2018 г. сме претърпели поражение в Съвета, след като от 14 страни, които в началото ни подкрепяли, броят им паднал на 8.

„Трябва да има мобилизация“, обобщи Станишев.

Какво смята враг номер 1 на българските превозвачи

Съвсем различно мнение изрази германският евродепутат Исмаил Ертуг. Той го изказа на пресконференция непоследствено преди гласуването.

"Превозваческият пазар в ЕС в момента не е нито справедлив, нито устойчив. Ако погледнете паркингите в страните от Централна Европа, ще видите, че те са изцяло заети от камиони, а шофьорите водят живот, който изобщо не е добър. Ако карате месеци наред по пътищата на Европа, без да можете да се върнете да видите семействата си, това не може да е отговор на проблемите в този сектор през 2019 г.", заяви той.

Евродепутатът социалдемократ е автор на смятания т българските власти за най-неизгодното за страната ни предложение от общо трите по пакета "Мобилност". То предвижда задължително връщане на превозните средства в страната, в която е базирана фирмата. Това трябва да става веднъж на три седмици, последвано от едноседмична почивка.