Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Българо-гръцки двубой за строежа на газовия интерконектор с Гърция, по който държавата работи от далечната вече 2011 г. - това е резултатът от отварянето на офертите от държавната проектна компания Ай Си Джи Би по обявената през май миналата година обществена поръчка.

Подадените оферти в търга за газовата връзка, който е на стойност 145 млн. евро без ДДС, са само две. Едната е от консорциум между два от строителните мастодонта у нас - ГБС и "Джи Пи груп" в партньорство с италианската "Бонати". Втората оферта е на гръцката компания "Джей енд Пи – Авакс", съобщиха от Ай Си Джи Би. Кандидатстването е за изграждане на 183-метровата тръба от Стара Загора до Комотини. Акционери на Ай Си Джи Би с равно участие са БЕХ и гръцко-италианското дружество IGI Poseidon.Предстои разглеждане на техническите предложения на кандидат-строителите за тяхната допустимост, поставяне на оценка според показателите на методиката и отваряне на ценовите предложения. Амбицията на Ай Си Джи Би е изпълнителят да бъде избран през май, а строителните дейности да започнат през юни. Целта е газопроводът да е готов до края на 2020 г.

Първоначално интерес към търга заявиха 11 компании, но много от тях отпаднаха още при предварителния подбор заради пропуски в документацията. Тъй като процедурата по Закона за обществените поръчки е ограничена, само 5 от кандидатите бяха поканени да подадат оферти, но трима от тях са се отказали - обединенията между "Трейс груп холд" и френската Spiecapag, "Актор" и китайската China Petroleum Pipeline Engineering Co., и гръцката "Терна", и германската Max Streicher.

Общите разходи за газопровода между България и Гърция са оценени на 238 млн. евро. Правителството е осигурило държавни гаранции за 110 млн. евро, които да се използват от БЕХ за осигуряване на необходими заеми. Европейската енергийна програма отпуска 45 млн. евро, а преди ден Европейската комикия отпусна и останалите 33 млн. евро, нужни за реализация на проекта. Италианският партньор на ГБС и "Джи Пи груп" - "Бонати", която е една от най-големите европейски компании в бранша, е сред кандидатите и за строеж на новата газова инфраструктура на "Булгартрансгаз", станала популярна като българския участък от руския газов проект "Турски поток". Италианците в този търг са в консорциум с германската Max Streicher, а третата фирма в обединението е "Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л." - клон България. Според информацията в Търговския регистър българският клон е основан в началото на януари 2019 г. и е с предмет на дейност "а. Проектиране, техническо консултиране и строителство на газопровод в България и експлоатация и управление на този проект; b. Други инвестиционни и търговски сделки и дейности; и c. Всякакви други дейности, които не са забранени от закона." Това е руската връзка в "Турски поток" на родна територия, както Клуб Z писа. Обединението обаче е дало по-висока цена за строежа от конкурента си в търга на "Булгартрансгаз" - компаниите от Саудитска Арабия "Аркад Ей Би Би С.п.А." и "Аркад енджиниъринг енд констръкшънс къмпъни".

Газовата връзка между България и Гърция трябваше да е приключена преди години според плановете на енегрийното министерство. Целият процес обаче бе белязан от спънки - проблеми с обявяването на обществените поръчки, забавени срокове и т.н. 

Планът на третия кабинет "Борисов" първо бе проектът да е завършен по време на българското европредседателство на Съвета на ЕС. То бе в първата половина на 2018 г., но интерконекторът с Гърция очевидно не е факт. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.