За няколко минути днес ВСС си раздаде няколко командировки на международни правни форуми, в забележителни дестинации.

Гласуванията бяха напълно единодушни.

Така на представляващия Боян Магдалинчев ще му се наложи в средата на май лично да посети заключителна конференция по проект за върховенството на закона, изпълняван от Европейската мрежа за съдебно обучение във Великото херцогство Люксембург. Магдалинчев ще си води само преводач, след като изрично уточни, че поканата е за един член на Съвета - ако има други желаещи, трябвало да бъдат вписани като резерви.

Втората дестинация днес "на масата" бе Флоренция, където ще се проведе обучение на тема „Независимост и отчетност на съдебната власт и ефективна съдебна защита“, в рамките на проект на Европейската мрежа за съдебно обучение. Периодът е 4-5 април и след като през м.г. се бяха записали 4 дами, днес финално се оказа, че отиват три - Даниела Машева, Светлана Бошнакова и Калина Чапкънова.

И трите са от прокурорската колегия на ВСС.

На Калина Чапкънова - прокурорка от Бургас, която водеше първоначално делото "Сарафово", ще й се наложи да стяга куфарите и за Рим. На 8-9 април ще се състои четвърта среща по проект „Обществено доверие и имидж на правосъдието“на Европейската мрежа на съдебните съвети. Неприятното е, че малко й се разкъсва времето.

На четвъртото мероприятие, което изискваше командирован член днес - четвърта среща на екипа по проект „Независимост и отчетност и качество на правосъдието“ в литовската столица Вилнюс, отива Вероника Имова.  Тя е от хората, пратени от политическата квота на ГЕРБ в съдийската колегия. За малко на тази командировка да отиде и още един член от прокурорите - Пламен Найденов, но той се отказал сам.

Забележително е, че, ако може да се щрихира условна група, която обикновено гласува с Лозан Панов - т. нар. опозиционери, нито един от тях не е в посочените командировани.

Чиста случайност.