Европейската народна партия (ЕНП) замрази членството на "Фидес" - партията на унгарския премиер Виктор Орбан.

Новината съобщи пред журналисти Елмар Брок, германски евродепутат. 190 са гласували "за" срещу 4 "против".  Всички 13 парти-членки на ЕНП в началото са били за изключване на Фидес. След това обаче е надделяла идеята за компромис в името на единството, каза пред Клуб Z българският евродепутат Асим Адемов.

Самият Орбан е обещал определени действия за възстановяване на доверето, Замразяването е за неопределено време.

"Фидес" няма да напуска ЕНП

В резултат на постигнатия компромис "Фидес" няма да напусне редиците на ЕНП. По-рано се Вебер бе готовда го направи. И се говореше, че партията на Орбан ще направи общ фронт с италианската "Лига" на Матео Салвини и полската "Право и справедливост" на Ярослав Качински.

"Фидес" запазва подкрепата си за Манфред Вебер като водещ кандидатна ЕНП за председател на Еврокомисията.

Изключванет на "Фидес" обаче остава на масата и може да бъде рещено по-късно, каза след гласуването Вебер, който е председател на параментарната група на ЕНП.

Преговорите с партията на унгарския премиер са били честни и открити, но продължаването им е било невъзможно, допълни Вебер. Имало обаче надежда за бъдещето, особено по въпроса за Централноевропейския университет (ЦЕУ) в Будапеща.

"Членството в ЕНП е свързано със споделянето на общи ценности. Но поведението на "Фидес" напоследък няма нищо общо с програмата на ЕНП", изтъкна Вебер.

Ной допълни, че член 7 от Договора за ЕС - лишаване от право на глас в общностните институции, не е достатъчен. Той настоя занапред ЕС да обвързва спазването на върховенството на закона с отпускането на средства от общностния бюджет.

Причина за замразяването са обвиненията срещу правителството на Орбан в неспазване на върховенството на закна. Унгарският премиер разгневи ЕНП и с кампанията, подета от "Фидес" срещу председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Атанас Атанасов и Светослав Малинов участваха в гласуването.

При замразяване решението не се взема веднага, а предстои наблюдение в продължение на седмици и дори месеци. Това ще стане след създаване на т.нар. Съвет на мъдреците, оглавяван от бившия прездедател на Европейския съвет Херман ван Ромпьой. Тричленният орган ще наблюдва поведението на "Фидес". И ако оценката му е негативна, може да има изключване, обясни Манфред Вебер.

Тази сутрин предложение за замразяване даде шефът ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер. Докато Жан-Клод Юнкер посъветва ЕНП да изключи Орбан.

Каренбауер присъства на гласуването в ЕП.

Замразяването означава, че "Фидес" няма да участвав утрешната среща на ЕНП в Брюксел, която ще предшества Европейския съвет. Тя няма да може да участва в гласувания и да предлага кандидати за постове в европейската партия.

„Това е нещо безпрецедентно. Но това му е хубавото на политиката – че винаги можеш да бъдеш изненадан с нещо ново“, коментира Виктор Орбан на пресконференция в Европарламента.

Кампанията е информационна, а не партийна. Не е срещу Юнкер

Орбан бе попитан дали ще спре кампанята срещу Юнкер.

„Никога не сме водили кампания срещу Юнкер“, отговори той, след което в залата избухва бурен смях.

„Имам собствено мнение за него. В Унгария имаме кампания за бъдещите намерения на ЕС. Унгария иска да информира хората си какви са тези намерения по важни въпроси като миграцията. Кампанията приключи. Това бе едно от исканията на Манфред Вебер. Това бе информационна кампания, но не и партийна, тъй като това е забранено със закон. Партийна кампания може да има само при подготовка за избори и това ще стане през април“, каза премиерът.

Той заяви, че съперниците н ЕНП не биха могли да получат по-голям подарък, като имаше редвид наказанието на неговата партия. Сега главният въпрос е дали главната сила в Европарламента ще може да победим социалистите и да остане най-голямата партия.

На днешната среща не е станало дума нито за бъдещите политически съюзи в Европарламента, нито за корупцията в Унгария. нито за Джорд Сорос. Попитан защо Унгария не участва в проекта за главен прокурор на ЕС,той отговори, че страната му има ограничения в конституцията.

"Няма да променя политиката и политическия си подход. Полските и унгарските представители в ЕНП оставаме зад европейските ценности, но сме срещу миграцията и за защита на християнските ценности", посочи Орбан.