Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер е посъветвал Европейската народна партия да изключи от редиците си „Фидес“ на унгарския премиер Виктор Орбан, предаде Ройтерс.

Това заяви днес самият Юнкер пред германско радио.

Същевременно Анегрет Крамп-Каренбауер - лидерката на управляващата в Германия партия, намекна за суспендиране на членството на „Фидес“ в ЕНП.

Всичко това става часове преди срещата на ръководството на ЕНП в Брюксел. Най-голямата партия в Европарламента ще реши какви действия да предприеме срещу Орбан заради обвиненията срещу правителството му в нарушаване на върховенството на закна. Някои искат изключването му.

„Докато „Фидес“ не възстанови изцяло доверието към себе си, не може да става и дума за пълноправно членство“, каза Каренбауер пред Ройтерс.

Тя наследи канцлерката Ангела Меркел начело на Християндемократческия съюз (ХДС) – първата парламентарна сила в Германия.

Според нея един от вариантите би ил замразяване на членството н „Фидес“.

Управляващата унгарска партия разгневи ЕНП, след като разлепи постери с лика на Жан-Клод Юнкер и обвиненията, че той  марионетка, манипулирана от американския милиардер Джордж Сорос, защото подкрепя неконтролираната миграция към страната.

Орбан поведе и кампания срещу създадения от Сорос Централноевропейски университет (ЦЕУ) в Будапеща.

Наскоро унгарският премиер се извини за острия си език. Някои от европейските лидери, принадлежащи към ЕНП, обаче заявиха, че това не достатъчно.

Крамп-Каренбауер заяви, че Орбан е предприел някои стъпки, за да покаже, че има смисъл диалогът да бъде продължен. Според нея обаче той и партията му трябва да докажат, че споделят европейските ценности.

Друмата окло „Фидес“ се разиграва само ден преди започването на Европейския съвет в Брюксел. В него ще участват ръководителите на страните членки на ЕС.