Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

По определение понятието „рейд“ събира в себе си разбирането за скрито проникване и нанасяне на внезапен удар срещу конкретни цели, а след това и незабавно изтегляне от района на операцията. В сряда сутрин, на политическия терен на т.нар. дясно, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи „рейд“ – привлече изпосталялото тяло на синьото лъвче, някога наричано Съюз на демократичните сили. Ходът на Борисов в случая е майсторски, но залага много капани.

Майсторски е, защото пред публиката, която изпитва панически страх от „идването на БСП на власт“, лидерът на ГЕРБ се самоинициира като обединител под ореола на Европейската народна партия (ЕНП). Обединението на „разбитите авари“ (по Петър Стоянов) е най-болната тема вдясно. Тук винаги се говори кой с кого, а не в името на какво.

Така Борисов издигна барикада. ГЕРБ и тези, които застават под неговото знаме срещу онези вдясно, които са против – като "Демократична България", и най-голямата заплаха – социалистите на Корнелия Нинова. А в случая СДС са „п.и.“ 

С политическия ход от сряда Борисов отново посява и зърното на политическия разказ за „антикомунистическия вот“. Този разказ ще започне да се развива в много истории срещу най-големия опонент на управляващото статукво – БСП. Интересно е обаче как бивши членове на БКП в ГЕРБ (не са малко тези, които с гордост споделят това) могат да се борят с бившите си другари.   

Неслучайно на краткия брифинг в партийната централа на управляващите министър-председателят обясни привличането на СДС с думите:„Най-старата партия с партията, която е нанесла най-много поражения на БСП - ГЕРБ, е нормално да си сътрудничат". Освен това благородно ще им даде и две места в листата, а едното от тях - „сигурно избираемо“.

Той провъзгласи днешните седесари за „убедени демократи, хора, които като отидат в Брюксел ще са убедени, че ще защитават каузите на Европейската народна партия". Оттук насетне формациите в алтернативното дясно, обединени в задругата "Демократична България", влизат в непрекъснат обяснителен режим защо са отказали да бъдат част от семейството на Европейската народна партия.

От СДС като „п.и.“ дори бяха използвани от ГЕРБ, за да инициират „обединение“ около ЕНП. Защото не беше случайна тази размяна на писма между председателя на европейската фракция Жозеф Дол със сестринските формации в България. Дол призова за пълна мобилизация, обединение и „общ фронт“.

А председателят на СДС Румен Христов отговори, че ще положат усилия. Имаше дори опити за привличането на СДС към "Демократична България", но те бяха прекъснати след решението седесарите да се яват с ГЕРБ на вота.

Без съмнение, едноличният корупционен режим на Борисов има същата природа като режимите на Орбан и Качински и тези избори, макар и европейски, ще бъдат референдум за това управление и този парламент, които работят срещу демократичното европейско бъдеще на страната ни.“, обявиха във вторник от "Демократична България".

Очевидно е, че СДС няма против „модела Борисов“.

За мнозина е известно, че от СДС не остана нищо. Те са просто една марка, която все още носи носталгични спомени от романтичния период на българската демокрация. От години тази партия е придатък на ГЕРБ, те са в един политически конкубинат. Немалко седесари, а и активисти на всякакви формации вдясно - и "Демократи за силна България", и "граждани на Кунева", се вляха и в редиците на борисовата формация... станаха дори по-верни и от най-правоверните гербаджии.

А, какво е "п.и." – да речем „полезни инструменти“, макар да има и друго значение...

[[nid:80843]]

Коментари

Костадин Генчев's picture
Костадин Генчев
Косьо Генчев

Хубав материал за размисли

На мен ми е интересно, защо няма коментари по този анализ. Може би от носталгия, може би от срам, може би от чувство за някаква гнус. "А, какво е "п.и." – да речем „полезни инструменти“, макар да има и друго значение..." - това е хубав въпрос, какво е "п.и." ? За мен, като човек видял доста от т.нар. "преход" в най-близък кадър, понятието "п.и." означава единствено Политически Ибрикчии. Не се свеня да го кажа в прав текст. Ако наречем едно лайно с "възпитаната" дума "екскремент", то не престава да смърди точно толкова, колкото и преди "възпитаната" дума.
 's picture

Rhapsody of fire

Няма какво да добавя-напълно поддържам

„Без съмнение, едноличният корупционен режим на Борисов има същата природа като режимите на Орбан и Качински и тези избори, макар и европейски, ще бъдат референдум за това управление и този парламент, които работят срещу демократичното европейско бъдеще на страната ни.“, обявиха във вторник от Демократична България.
В Т's picture
В Т
ВТ

Пълни измекяри?

Най-важното от този текст е, че от СДС не е останало нищо. И тази констатация е неизменна през този век, а не от Божо Трика насам. Нима СДС беше нещо, когато начело му застана сенсей-кафеджи? Съмненията дали по това време изобщо е бил член на СДС се разсеяха, когато оттам го изключиха позорно. Значи е бил член за да го изключат, нели? После сенсей си направи институт и нова партия, а съвсем скоро се появи по медии да говори от името на СДС. Значи и да са го изключили, останал си е член, или поне не е станал по-малко член, нели? Но и тогава СДС не е станало нищо. Примерно, когато Нада стана председател, това пак си беше отникъде. И замът й Кисьов определено не беше логичният зам - в политиката скромният радиоинженер влиза като министерски чиновник през 1992 г. в екипа на Рачо Петров. Следващите 5 години си кюта шеф на .. отдел без особена дейност, но с много пътуване до близки и далечни страни и народи. И няма за него червена метла, а не е да не е било интересно мястото му. И когато се вижда, че ОДС печели безапелационно, е, и той става част от набор'97 в СДС. Най-пълноводният набор евър! Защо после става преговарящ .. ами кой знае! Явно в опит да се изолират кадрите на МГИМО изплуваха Кисьов, Приматарова-Милчева, Нада и прочие. Виж, когато се разбра, че ГЕРБ ще издигнат Кисьов през СДС, това вече не е изненада! Все пак, ако ГЕРБ има някакъв облик - това е партията, изразител на интересите на най-намазалите от членството ни в ЕС. И ся, тези намазали ако са виждали отдалече възможността да намажат .. еми стискали са палци на Кисьов! И на Ферхойген са стискали!
 's picture

godo1952

Калин

Политика от типа „всички срещу” определено и доказано във времето не работи. Всяка партия би следвало да гради своя имидж с програма, с въздействие върху хората, печелейки на своя страна все повече електорат. Политика от типа „всички срещу” освен , че е примитивна, тя определено не печели, и не знам колко пъти това трябва да се повтори, за да се научи. Наблюдавахме малки партии , които постоянно смятаха, че изграждайки своята политика по метода „срещу”, почти напълно обезличиха себе си. Един файтон хора не можаха две години да се разберат кой да е начело. В същото време денонощно говореха „срещу”. Другото, което не можаха да научат е, че агресивното поведение винаги в един момент се завръща като бумеранг. Тези, които още не са го научили, тази година отново ще го научат, но по трудния начин.

Как бивши членове на БКП в ГЕРБ ще се борят с бившите си другари

В отговора на този въпрос стоят всички проблеми на България сега. Крайно време е да разберем, че борбата между ГЕРБ и БСП не е борба на идеи и политическа ориентираност. Това е борба между две банди. Борба за плячката която може да се вземе от овчедушния народец. След тоталното унищожение на комунистическата идеология, за много комунисти-интересчии не остава никаква друга цел освен личното обогатяване. Всякакви други лиготевини за работническа солидарност, за дружба и мир между народите избледнява до изчезване. Всъщност, тези ком-интересчии и преди това са били на групи и кланове. Така че, оставете на страна всичките лафове на Борисов за важната победа над БСП. Той иска да победи БСП, но не за да въздаде право и справедливост, а заради баницата. Да остане тя цялата в ръцете на неговия мафиотски клан и мафиотския бос Бойко Борисов. Да се изземе всичко от мафиотския клан на БСП.

Борбата отдавна не е за принципи и идеи

Както бившите седесари Корнелия Нинова, Иво Христов, Явор Дачко и др. ще се борят с бившите си съратници.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.