Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Нов сюжет около десните партии в България преди европейските избори. Председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол е пратил писмо до лидерите на българските формации, членуващи в семейството. Датата му е от 13 март, а основният призив на Дол е: ГЕРБ, ДСБ, СДС и ДБГ да създадат "общ фронт" и да се явят обединени на европейския вот на 26 май. Лидерът на европейската десница нарича това "отговорен избор" и обяснява:

"Само заедно ще можем да избегнем разпиляване на гласове, което би облагодетелствало популистите и антиевропейските сили. Само работейки заедно можем да постигнем максимално представителство на ЕНП в следващия европейски парламент и да гарантираме, че нашият водещ кандидат Манфред Вебер ще бъде следващият председател на Европейската комисия".

Писмото на лидера на ЕНП бе разпространено днес от ДСБ. А поводът е отговорът, който председателят на дясната формация и съпредседател на "Демократична България" - Атанас Атанасов, е изпратил до Дол - под формата на отворено писмо. 

В него се казва, че и ДСБ, както Дол, са загрижени за бъдещето на ЕС и разрастващия се популизъм, национализъм и евроскептицизъм. Но съюз с ГЕРБ е "невъзможен" - защото партията на Бойко Борисов "с действията си доказа, че е част точно от тези процеси, които застрашават проевропейската линия на Европа, защото действа в синхрон с популистките и антиевропейски сили на национално и европейско ниво".

ДСБ отправя критики и съм Виктор Орбан и партията му "Фидес", която управлява Унгария, срещу която тече "наказателна процедура" заради "нарушението на срещу върховенството на правото". Но представителите на ГЕРБ са гласували "против" резолюцията срещу Орбан. За разлика от Светослав Малинов от ЕНП/ДСБ, който е единствен е гласувал "против авторитаризма на Орбан". 

Атанас Атанасов припомня и че ДСБ е "за" изключване на Орбан и партията му от ЕНП. 

Ето и пълния текст на отвореното писмо до Жозеф Дол от Атанас Атанасов:

Отворено писмо
до председателя на ЕНП Жозеф Дол и демократичната проевропейска общност в 
България

В отговор на писмо-призив от председателя на ЕНП Жозеф Дол, ние също  изразяваме своята загриженост за бъдещето на Европейския съюз,  разрастващия се популизъм, национализъм и евроскептицизъм и образа на ЕНП като основен представител на демократичните проевропейски ценности.

Във връзка с призива на г-н Дол за общ фронт с ГЕРБ на предстоящите европейски избори Ви информираме, че такъв е абсолютно невъзможен, поради следните факти:

С действията си от ГЕРБ доказаха, че са част точно от тези процеси, които застрашават проевропейската линия на Европа, защото действат в синхрон с популистките и антиевропейски сили на национално и европейско ниво.

Заради действията на Борисов и ГЕРБ, членството на българските проевропейски партии в ЕНП започна да изглежда компрометирано сред българските граждани, което може да бъде реална опасност за ЕНП на предстоящите избори.

Напомняме, че през месец септември с мнозинство от над две трети Европейският парламент констатира съществуването на ясен риск Унгария да  извърши тежко нарушение на върховенството на правото и ценностите, на които е изграден съюзът и придвижи гласуване на наказателна процедура срещу партията на Орбан - "Фидес".

За разлика от противопоставянето на водещи фигури от европейската десница, петимата депутати от ГЕРБ гласуваха срещу резолюцията. Така управляващата партия у нас отново постави България в периферията на Европейския съюз.

Единственият българин в ЕНП, който гласува срещу авторитаризма на Орбан, бе Светослав Малинов от „Демократична България“, член на ДСБ.

Не по-малко обезпокоителен е проруският курс, които ГЕРБ устойчиво поддържа - противопоставя се на санкциите срещу Русия, отказа да експулсира дори един руски дипломат във връзка със случая Скрипал и отказа да се подкрепи румънската кандидатура на Лаура Кювеши за  европрокурор. Така управляващите от ГЕРБ и „Патриотите“, заедно с фалшивата опозиция на бившите комунисти, затвърждават убеждението в Европа, че не само Унгария, но и България е троянски кон на Путин в Европейския съюз.

Поредно доказателство за тяхното позициониране извън ядрото на проевропейските представителите на ЕНП в Европейският парламент е гласуването на резолюцията за прекратяване на преговорите за членство с Турция.

Като инициатори за задействане на процедура за изключване на партията на унгарския премиер Виктор Орбан от ЕНП, Ви уведомяваме, че въпреки 
полученото писмо от г-н Орбан с молба да оттеглим искането си за изключването на ФИДЕС, ние категорично запазваме настоящата си позиция и 
на 20 март ще гласуваме за излизането на ФИДЕС от ЕНП.

Мотивите ни бяха ясно обявени, но отново подчертаваме, че за българския национален интерес е изключително важно обстоятелството, че г-н Виктор 
Орбан, в разрез с върховенството на закона, даде политическо убежище на бившия македонския премиер Никола Груевски. Освен че е осъден в собствената си държава на лишаване от свобода, той е най-големият българомразец в последните години, забавил евроинтеграцията на страна си.

"Демократична България" е единствената проевропейска политическа сила в България, която ще даде възможност за достоен избор на българските избиратели на предстоящите изборите за европейски парламент на 26 май. Обръщаме се към българската демократична общност, която е особено чувствителни към всяко погазване на принципите на свободата и демокрацията, към проявите на корупция и потискане на свободния пазар, 
към опитите за разрушаване на европейското единство.

Надяваме се заедно да изградим общ проевропейски фронт за възраждането на образа на ЕНП като не само на най-голяма, но и на най-принципна партия в Европейския парламент и за достойното място на българските представители в нея.

Всеки път преди евроизбори от ЕНП идва призив за общи действия на българските партии от дясното семейство за тези избори. Досега обаче ГЕРБ също никога не са откликвали на това, а и партията винаги се е явявала самостоятелно на всякакъв вид национални избори.

Коментари

Ivan Samichkov's picture
Ivan Samichkov
Samichkov

Кой ли не се опита да унищожи десните?

Дерзай Гном, дерзай Бойкики Коминтернов, дерзай Гъзовохуйов!

ГЕРБ ли са десни бе смешник?

Те самите се пишат, че били център-дясно, ама са доста по-наляво от центъра!

Браво

на ДСБ, големи са!

Атанасов

мачкай селските милиционери
 's picture

:)

Трябва ...

да се изключи партията на мутрата. Но откъде такава смелост...
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

По-спокойно, и без нерви!

Гласувайки за Бойковото статукво, всичко ще си отиде по местата: днес Перник е без педиатри, утре ще бъде и без терапевти. Днес водата е почти 3 лева за кубик, в други ден ще стане 5 лева. С реформите в ТЕЛК инвалидните пенсии ще паднат с около 30 %, но важното е, че ТЕЛК все още го има. Народът на „Освободителката” ни продължава да колонизира Причерноморието ни, като приключи - ще навлезе и по-дълбоко. Не се отчайвай, народе! Перспективи - бол ! Чужди инвеститори като построят АЕЦ Белене и Хъбчето на Бороисов като проработи, по улиците и булевардите от Видин до София ще потекат мед и масло и всеки с личен черпак ще гребе. Това ни го обещават двамата приятели Борисов и Р. Овчаров. Сега младите бягат на запад, но като заминат, колата ще се обърне на изток и по коловоза лесно ще стигнем до Сибир. Сега не признаваме ДБ за дясна, но след тези избори може директно да избираме Гундяев или Решетников. Опомни се, хибридно моделиран народе, за да не бие камбаната ни за последно! Амин! /Коментарът, написан от младите гоцеделчевци/

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.