Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Решено: ГЕРБ и СДС отиват заедно на европейските избори на 26 май. Това стана ясно след среща между Бойко Борисов и Цветан Цветанов от страна на управляващите и председателя на сините Румен Христов и Владимир Кисьов. Окончателният изглед на листата ще е ясен на 31 март. 

По думите на Борисов СДС ще получи избираемо място с списъка с кандидат-евродепутати на ГЕРБ. Ще има и поне още един седесар в листата. 

"Всеки глас, всеки евродепутат повече ще бъде в полза на свободата, демокрацията, просперитета, както каза Владо Кисьов. Най-старата партия с партията, която е нанесла най-много поражения на БСП - ГЕРБ, е нормално да си сътрудничат", каза Борисов след срещата.

Според премиера седесарите са "убедени демократи, хора, които като отидат в Брюксел ще са убедени, че ще защитават каузите на Европейската народна партия". И изрази надежда и други партии да подкрепят този съюз. Не ги назова. 

Според неофициалната информация като кандидати в СДС са обсъждани Кисьов, който е вторият преговарящ с ЕС от страна на България преди присъединяването ни към съюза и бивш председател на Столичния общински съвет. Другото име е на бившия началник на кабинета на президента Петър Стоянов, а сега главен секретар на СДС Илия Лазаров. 

Това е първият случай, в който ГЕРБ се явява на избори в сътрудничество с друга партия. Детайлите по партньорството се уточняват до следващия четвъртък. 

До общите действия се стига, след като председателят на Европейската народна партия Жозеф Дол призова в писмо българските партии от политическото семейство да участват в "общ фронт" на изборите. Единствено СДС се отзова на идеята за общи действия с управляващите от ГЕРБ.

СДС водеше разговори и с "Демократична България", но това партньорство бе прекратено именно заради колаборацията на сините с управляващите. В тези превори сините бяха поставили условия - едно от които е името на партията да бъде изписано изрично в регистрацията на коалиционния формат. Не е ясно дали същото условие е поставено и пред ГЕРБ. 

От "Демократична България" вчера обявиха, че спират разговорите със СДС заради решението им да изберат Бойко Борисов за свой партньор. 

Четвъртата партия член на ЕНП у нас е "Движение България на гражданите". Оттам не подкрепиха категорично призива на Жозеф Дол, преговарят с "Демократична България" и решението за начина им на явяване на вота предстои. ДБГ вече номинираха за европейска листа - самостоятелна или коалиционна, председателя си Димитър Делчев. 

Кандидатите за водачи на ДСБ и на "Да, България" във формата "Демократична България" са съответно настоящият евродепутат Светослав Малинов и дипломата Стефан Тафров. 

 

Коментари

Да си дойдем на думата!

Търкулнало се гърнето, па си намерило похлупака!
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

???????????????

Заглавие: „На 31 март ГЕРБ ще представи листата си за евродепутати“… Ще ПРEДСТАВИ! Няма избиране, няма гласуване, няма дебати, няма разногласия… "Разпоредил съм на партията, на Цвъ Цвъ, на СДС да им се даде сигурно избираемо място, поне двама души.." А на СДС разпореди - "На колене пред портрета МИ"… И тренировки за биене на чела у пода.. Тъй де.. За почит и към САРАИТЕ да са готвят при следващио Боко ЧЕТВЪРТИ.. А за УЖ правителствените семинари в Симитли.. В СДС са си подготвени.. Щом са пънат пак да ги повторват многократно. Съкратено – пълен болшевизъм из територията МУ!

Нека да видим листата!

Ако вътре са муцуни като Лукарски... ББойко ще духа супата!
 's picture

Бобо

СДСто

Какво СДС какви пет лева , че там останаха само клиентелисти , няма един почтен човек , но с ГЕРБ са си лика прилика , да му мисли Ганю .....
 's picture

смехурко

Мисля, че не си много наясно със състава на СДС.

Но не това е важно в случая. Важно е в ЕП да се изпратят максимален брой проевропейски представители, а не евроазийски троянски коне. Ако чакаха още малко ДБ да реагират и най-после да благоволят да отговорят дали ще правят обща листа, всичко щеше да е приключило. Точно заради Радан и Хр. Иванов на изборите за НС, десните останаха отвън.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.