Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Нов апартамент на цял етаж в една от най-луксозните сгради в София - това е новата придобивка на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. В колекцията му от недвижими имоти, освен с жилище, се обогатява и с „ВИП асансьор“, който отвежда шефа на ПГ на ГЕРБ и семейството му от личния им гараж в сградата директно в дома им, пише "Свободна Европа". Разкритието е направено съвместно с експерти на гражданската организация „Антикорупционен фонд“.

Цветан Цветанов се е сдобил с новия апартамент през  2018 г., като е прехвърлил на фирмата-строител на новия имот два от своите стари апартаменти. И макар на практика имотите му да са намалели с един, имуществото на председателя на ПГ на ГЕРБ се е увеличило значително. Сделката поражда редица въпроси, като най-смущаващият от тях е, как квадратният метър в лускозната сграда излиза на семейство Цветанови едва 627 евро, при положение, че цените там започват от 2600 евро на кв. м.

От "Свободна Европа" са отправили писмено този въпрос към лидера на ГЕРБ в НС, но не са получили отговор. За сметка на това се е потвърдила автентичността на документите, с които медията разполага.

Апартаментът на Цветанов се намира в наградената през 2017 г. „Сграда на годината". Това е кооперация на фирма „Артекс“ на име „Летера“, известна още като „Къщата на буквите“. Зданието се намира в столичния квартал "Изток", на улица „Латинка“.

Апартаментът е разположен на последния, шести етаж и заема площ от от 240 кв. м. Към него има и двоен гараж и преддверие с „ВИП асансьор“. Така новата недвижима собственост на заместник-председателя на ГЕРБ се оказва с обща площ от малко над 315 кв. м.

За да се сдобие с апартамента в лускозната сграда, Цветанов разменя с „Артекс“ две от старите си жилища на улица „Елемаг“ в кв. „Изток“, като приписва на фирмата 190 кв. м. жилищна площ и две паркоместа. Освен това бившият вътрешен министър доплаща 100 000 лева на строителната фирма.

Замяната е извършена на стойността на данъчната оценка на новия имот, която е 386 654 лева (в тази сума влизат двата стари апартамента с паркоместа и доплатените от Цветанов 100 000 лева). Изчисленията показват, че по документи новият имот е с цена 1227 лева на кв. м.

Данъчната оценка съществено се различава от пазарната цена на подобни имоти, констатират експертите на гражданската организация „Антикорупционен фонд“, с които "Свободна Европа" работи заедно за установяване на фактите.

В подкрепа на този извод са и медийни твърдения на директора на "Артекс" Весела Мирянова, която заявява, че имотите им се продават на цени, достигащи до 3000 евро за кв. м. Което означава, че цената, която семейството на заместник-председателя на ГЕРБ е постигнало е с 2400 евро по-малко от обичайните.

Имотите на Цветан Цветанов влязоха в общественото внимание през 2010 година. Тогава стана известно, че само за две години семейството на бившия вътрешен министър е придобило с неясно данъчно минало 6 недвижими имота в София през 2007 и 2008 година с обща площ 358 квадратни метра и на обща стойност над 462 000 лева. През 2013 г. последва и данъчна проверка на Цветанов, която не установи нарушение. Но пък бившият шеф на Националната агенция по приходите (НАП) - Красимир Стефанов стана депутат от ГЕРБ. 

Коментари

Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

3 ФЕВРУАРИ 2012-та:

"Ей, чакайте да ви кажа, какво ми донесе един агент. Кълне ми се, че лично е засичал два пъти Цветанов в елитен колеж в Лондон. Викам му, какво, учи задочно ли? Не, бе, вика, наесен ще записва голямата си дъщеря, та проучва условията. Ама не е логично. Щото обществеността се запозна детайлно с приходите и разходите на семейството, включително на тъщата и тъста, и всеки знае, че на Цветанови всички пари са затворени в апартаменти. Даже не е ясно какво ядат. А една година в елитен колеж в Лондон е къде 50 хил. лири. То, между другото, и сега не е ясно Цецо как плаща на двете си щерки обучението в италианския лицей в Горна баня, което съвсем не е безплатно....." А в белите държави за СЪМНЕНИЕ за такава сделка летят оставки.. А тук - ОСТАВАМ сал се чува.. Щото НЕ оставането му щяло да провали СТАБИЛНОТО ОГРАБВАНЕ И ОБЕДНЯВАНЕ НА МАТРЯЛА..

Айде сега, к'во толкова, нали

Айде сега, к'во толкова, нали трябва да догонва Георги Гергов, Валката Златев, Първанката с хотелите, Бисеров и енергетка-хидроинженер - Доган! Русия ви опъва многопартийно отзад и няма да държи агентчетата си бедни, я. Ега ти народонаселението - Кремъл го товари с всякакви кретени, на петилетка по един нов, то плюе поредния и забравя предишните! Пада ви се и беднотията, и излагацията!
Костадин Генчев's picture
Костадин Генчев
Косьо Генчев

Нов апартамент на Цветанът на Герберската мисъл

Да му е честит ..... както се казва. С много мъка и честен труд си го е купил, човекът. Дай Боже всекиму! Ама защо на ул. "Латинка"? Има нездравословни асоциации с тази улица в София. А защо струвало толкова евтино новото апартаментче? След онази неразкрита случка с покойния Луканов, цените на имотите на ул. "Латинка" паднаха драстично.
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

???????????????

20.01.2019 г. - „Ако не ви светне червена лампичка, ще ви светна синя“, заплаши Борисов. Ама туй явно за простите само сай отнасяло.. За по-,по-, най-простите НЕ ВАЖАЛО!!
 's picture

Питащият

Ама че сте прости

Ама че сте прости и дребнави !! Хората прибраха милиони и милиарди и продължават да сучат от държавата , а вие за някакъв си апартамент .Джобни за почерпка . Къде ще се мери този козел с олигарсите , с Доган , с Пеевски ,Домусчиев и подобни . Той е само обслужващ персонал. Мистър Действителния е просто пъдарят, милиционерът на олигархията , портиера .

Аман от манипулации!

Естествено, че на данъчна оценка.... и аз така правя! Колко са платени реално те си знаят!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.