Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

„Фалшива новина“ и „това категорично не е вярно“ – така столичният кмет Йорданка Фандъкова определи информацията от сряда, че общината ще даде безлихвен заем на фирмите "Джи Пи груп" и "ПСТ груп", за да плати за ремонтите на централната ул. "Граф Игнатиев" и градинката пред бившия ресторант "Кристал".

"Междинните плащания по оперативна програма "Региони в растеж" бяха възстановени и имаме верифицирани средства", заяви Фандъкова пред БНТ.

Общата сума на проекта за двете зони заедно с надзора е около 46 млн. лв. - 41 млн. от европейските фондове и близо 5 млн. лв. съфинансиране от общината. До момента са платени 14 млн. лв. авансови разходи.

„Ремонтът продължава, работи се активно, знаете, че имаше спирания. През април се очаква да приключат строителните дейности“, коментира Фандъкова строителните дейности по "Графа". 

Тя бе категорична, че ще настоява "надзорните органи да връщат фирмата, докато всичко не стане добре".

По думите на столичния кмет след инцидентите по „Графа“ е възложено на главния архитект и проектантите да предложат други по-безопасни елементи. В рамките на месец двама души се спънаха и пострадаха от поставените ограничители около трамвайната линия.

Фанъкова определи като невярно и появилите се твърдения, че новите ограничители ще бъдат кошчета за отпадъци. Тя съобщи, че към момента фирмата, която поддържа обекта, е била санкционирана два пъти за замърсяване на строителния обект, затова са поставени и временни кошчета там, където минават хората.

София търси шофьори от страната

Столичната община ще привлича шофьори и ватмани от страната, като предоставя не само добри заплати, но и квартири във ведомствените общежития, обяви кметът Фандъкова. Според нея темата за заплатите на шофьорите се политизира и това е злоупотреба. Преди дни шофьори и ватмани излязоха на протест с жълти жилетки с искане за подобряване на условията на труд. Зад демонстрациите им застанаха общинари от БСП и омбудсманът Мая Манолова.

Днес се очаква общинският съвет да гласува второто за годината увеличение на заплатите на служителите на столичния общински съвет. От 1 февруари вече имаше 10% увеличение на заплатите в системата.

„Имаме проблем с недостига на шофьори и ватмани. Това означава, че те полагат извънреден труд, което усложнява работата им. Затова се налага още едно увеличение на възнаграждението и изравняване на заплатите на шофьорите и ватманите.“

„Работата е много трудна, тези хора са в тежкия график на града“, обясни Фандъкова.

Средната брутна заплата без извънреден труд нараства до и над 1800 лв., а за извънреден труд има надбавки от 200 лв., каза тя. И обеща през следващите три години всяка година да има увеличение с 10 процента.

Фандъкова припомни и мащабната програма на Столичната община за обновяване на транспорта и насърчаване на гражданите да ползват градската транспортна мрежа за облекчаване на трафика и намаляване на вредните емисии във въздуха.

 

Коментари

 's picture

Бобо

Графа

Графа българомразец продължава да си отмъщава на българите - това не е фалшива новина , а иначе на Графа ситуацията е петдесет нюанса сиво .

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.