Настоящият съветник на Волен Сидеров Христо Маринов участва заедно с двама политически обвързани италианци във фирма, регистрирана на адрес в Москва. Тя е с разнообразна дейност, която включва и представителство в медиите. Съдружници в нея освен Маринов са и няколко италианци, данните за които сочат, че са политически обвързани.

Това съобщава в последния си брой "Капитал", като се позовава на данни от руския търговски регистър и разследване на италианско издание, както и на разговори с някои от цитираните личности, цитиран от "Дневник".

Изданието посочва, че Христо Маринов през последните години е рамо до рамо с лидера на "Атака" Волен Сидеров при посещенията му в Москва или Крим.

Неизвестният за широката публика Маринов попада и в разследване на италианското списание "Еспресо" за финансирането от Русия на местната управляваща националистическа партия "Лига". Маринов е съдружник и в няколко фирми с руски граждани, които са или близки до властта, или могат да бъдат свързани с руските служби за сигурност, посочва "Капитал".

Италианските съдружници на Маринов в "Глобал Сервис Интернационалий" са секретари на асоциацията "Ломбардия - Русия".

Разкритията на "Еспресо" сглобяват парче от пъзела, което показва обвързаността на крайнодесните формации от ЕС (в случая в България и Италия) с режима на Путин и прокарването на руската пропаганда.

До редакционното приключване на броя от "Атака" не са отговорили на въпросите на вестника за връзките им с Христо Маринов.