Днес отново ми се случи да разговарям с приятел, с когото възгледите ни за политика напоследък частично се разминават. В един момент чух от него това, което слушам непрекъснато и от приятели, и от врагове от 30 години насам - "Както и да е, все пак трябва да си вадиш прехраната, затова говориш така".

Както казах - обръгнал съм на такива обвинения, чувам ги поне 2-3 пъти в месеца. Но не може да се свикне с мисълта в колко отблъскващ, дори отвратителен свят живеят толкова много наши сънародници.

Да си задаваш въпроса "Кой му плаща на този" винаги, когато чуеш нечие мнение, позиция, гледна точка, означава да живееш в свят, населен изцяло от подлеци. Недейте бе, съграждани скъпи, недейте! Има подлеци на този свят, но има и много свестни хора. Хора, които говорят това, което мислят. Хора, които ценят свободата си повече, отколкото грошовете, които могат да получат за дежурното "У-у-у..." или "Да живей..."

Угнетително е да живееш редом с множество, изградено само от подлеци. И е деградиращо - ако всички са подлеци, защо и аз да не стана подлец, а, какво ми пречи? Може да съм слаб, неспособен, некомпетентен, недоучил, но ако подлеците винаги ме предават и ми забиват нож в гърба - значи те са виновни, а аз съм невинен. Принципно, безгранично невинен.

Не отговарям за нищо - първо си приберете подлеците някъде, аз след това ще се разгърна, да видите какво мога. Закарайте си подлеците в Сибир, В Америка, в Белене, затворете ги поне да бачкат на село... Ще кажете - не отиваме ;ли твърде далеч, та да споменаваме Белене. Не е далеч - логиката на предателството от страна на заобикалящите ни подлеци и тяхната конспирация е в основата на всеки пуч, всяко насилие, в крайна сметка - на всяка диктатура.

Но дори и да не стигнем до диктатура - безотговорността да живееш в свят, населен с подлеци, които са виновни за всичките ти тегоби води до мизерия на духа, до депресия и озлобление. Излезте на светло, дами и господа. Светът е хубав - и защото е шарен. И защото всеки е невинен и стойностен като човешко същество до доказване на обратното.

P.S. Хайде сега, накрая, един въпрос с повишена трудност: Кой според вас ми плати за да напиша горните редове и да се опитам да ви заблуждавам? Не ви затруднявам много, нали? Чакам вашите предположения.

Коментарът е от профила на Огнян Минчев във Фейсбук. Заглавието е на редакцията.