"Левски" има нови собственици - вече е официално. Както се очакваше Васил Божков не влезе в клуба в лично качество, а чрез вицепрезидента си в "Нове холдинг" Георги Попов, който получи 86,6 процента от акциите.

Предишните босове, начело със Спас Русев, не са освободени от отговорност, докато не приключи официалният одит. Това, а не смяната на собствеността беше новината от общото събрание. Божков реално беше влязъл в клуба още миналия месец и вече погаси дълговете за лиценза в Европа, плати и заплати.

Има обаче още един акцент от пресконференцията. Без да изпада в детайли, назначеният от Васил Божков изпълнителен директор Павел Колев "нахвърля" част от стратегията си за развитие на "Левски", която вече е представил в клуба и на видни запалянковци.

Ето и някои от най-интересните точки, върху които можем да поразсъждаваме, за да погледнем в близкото бъдеще на "сините".

"Левски" затяга коланите

Появи се по медиите вече, а Колев го потвърди. Бюджетът за тази година ще бъде намален. Няма да се правят гръмки трансфери за много пари, няма да се плащат високи заплати, няма да се дават щедри комисиони на агенти. Няма да се изсипе златен дъжд, както в подобни случаи сме свикнали при нови собственици. 

Нещо любопитно (и красноречиво) от думите на Колев: приходите на "Левски" за 2018-а са 14 милиона лева. В тях влизат едни 5 милиона, които са дългове, отпаднали по давност. Значи реалните постъпления са много по-малко. А разходите са двойно повече. Директорът иска да сложи край на това.

Възможен ли е този план?

Възможен е, стига запалянковците на клуба да преглътнат, че през лятото няма да дойдат звезди тип "Габриел Обертан", а ще се разчита предимно на български футболисти. Чужденците пък няма да са много качествени. То не че досега повечето бяха със страхотни качества, като изключим неколцина.

"Левски" ще работи със запалянковците

Колев гледа на феновете като на "най-големия капитал на клуба". Ето нещо интересно и колкото и странно да звучи, ново за България. Бившият втори човек в БФС заяви, че ще бъде направено нещо като преоброяване и изследване на левскарите в България и извън пределите й. Колко са, кои и какви са, къде живеят, какъв е социалният им статус, интереси и т.н.

"Левски" ще опита да направи така, че запалянковците да идват на стадиона, да си купуват билети и фенски артикули, да бъдат активни за инициативи... Предишното ръководство на клуба, колкото и нелепо да стоеше, бе изчислило, че при по-малко от 3000 души на "Герена" клубът е на загуба във всеки домакински мач. Всичко нагоре е на печалба. А някъде търговията с билети, абонаменти карти и мърчендайзингът са сред топ перата в бюджетите на клубовете.

Възможен ли е този план?

Нека си го кажем - труден е. Българският фен не е като едно време. Той става все по-капризен, освен това гледа голям футбол на кабелната, че и ходи вече на "Бернабеу", "Камп Ноу", "Олд Трафорд", "Анфийлд", "Уембли", "Алианц Арена", "Сан Сиро"... Ако любимият му български отбор бие наред (особено преки конкуренти), отива на стадиона. Спре ли да бие: "Нема да им стъпим повече на тия!"

Но просто нямаш друг избор, ако се казваш "Левски" и зад теб стоят наистина много българи. Колев иска клубът да скъса с така типичния за тези географски ширини модел "Бащица" (той е не само в спорта), а да е на своите фенове, които да допринасят много повече за постъпленията му. Звучи доста амбициозно, че дори малко в сферата на фантазиите, но си струва да се опита.

В България сме свикнали да казваме, че нещо няма да стане, преди въобще да сме направили и една крачка.

"Левски" иска да възроди школата си

Колев, който покрай работата си в БФС и придобитото образование в УЕФА и Швейцария, има доста добър поглед върху детско-юношеския футбол в Европа, специално изтъкна този пункт от своята програма.

Някога от "Герена" излизаха едни от най-големите в българския футбол. Ясно е, че никога няма да се върне времето с "11 наши момчета" - това е утопия, играта и обществото са различни. Но половината от 11-те спокойно могат да бъдат собствени кадри. Клубът ще ги продава в чужбина и това може да формира най-голямото перо в приходите. Заедно с парите от евентуално участие в евротурнирите.

Правят го в Сърбия и Хърватия, примерно. Най-евтините им футболисти, изтъргувани в тийнейджърска възраст, струват по 5-6 милиона евро. Най-малко. 

Българските клубове в момента са много далеч от това ниво, но все отнякъде трябва да се започне. Павел Колев разкри, че първо иска да разбере какви са причините деца масово да напускат школата на "Герена" и да бягат другаде или да спират да тренират. След това иска нова организация и структура, нова методика и начин на работа...

Нещо много важно, което директорът спомена - "Левски" ще опита да инициира промени в детско-юношеския футбол. Защото колкото и добре да си подредиш къщичката, това трябва да е налице и при другите. Един-два клуба с добри школи не стигат, трябва да се много повече. Добри футболисти се раждат в конкурентна среда. Сега това го няма. Проблемите са много повече, но това е тема за друг текст.

Възможен ли е този план?

Не е невъзможен. Отново - защо в Сърбия да могат, а ние - не? А и няма друг избор. България е бедна страна и трябва да произвежда футболисти, а не да купува застарели звезди и ниско качество гастрольори. От собствени кадри се изкарват наистина добри пари, печели се престиж и накрая тези играчи правят силен национален отбор. Обикновено се казва, че в школи като тази на "Левски" са необходими около 5 години, за да настъпи положителна промяна.

Много въпроси и стари демони

Сега ще се въоръжим с търпение и ще видим докъде ще стигне "Левски" с новата концепция за бъдещето. Ще има ли "синята" публика търпение, тъй като този план изисква време и жертви?

Общо-взето всички погледи са отправени към Колев, защото той е човекът с идеите, а както личи, "Нове холдинг" няма намерение да запушва големите дупки по стария начин с изливане на пари.

Снощи всички разбрахме още нещо - по данни на комисията по досиетата новият собственик Георги Попов е бил агент на Първо главно управление на ДС с псевдоним Китин. Справката с името на Попов обиколи медии и социални мрежи.

"Левски, оле, нищо общо с МВР", е възглас от сектор "Б".

Ето това вече се оказва невъзможно в България. Сянката на ДС е дълга и не пуска територии.

А възможно ли е да имаш светло бъдеще със сенки и демони от миналото?