Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви пред репортери, че ще бъде "много разочарован от председателя Ким", ако се окажат верни съобщенията, че Северна Корея е започнала да възстановява ракетния си полигон Сохе, предаде ДПА.

"Ще бъда много, много разочарован от председателя Ким, но не мисля, че ще се стигне дотам, ще видим какво ще се случи в крайна сметка. Ще хвърлим един поглед. В крайна сметка това ще бъде уредено", каза Тръмп пред журналисти в Белия дом в отговор на журналистически въпрос. 

"Имаме много неприятен проблем там. Имаме проблем за решаване", добави той.

Според съобщения от последните дни Северна Корея е започнала възстановителни работи по ракетния полигон Сохе, който е с двойна употреба - за изпитания на ракети, способни да носят ядрени бойни глави, и за космически изстрелвания.
Американската телевизия "Ен Би Си нюз" съобщи, че тези строителни работи са започнали някъде около срещата на Тръмп със севернокорейския лидер Ким Чен Ун в Ханой, която в крайна сметка не реши нито един въпрос.
На нея Тръмп напусна разговорите преждевременно с мотива, че представителите на КНДР са настояли за по-голямо облекчаване на санкционния режим, отколкото той е бил готов да предложи в замяна на ограниченията върху ядрената й програма, които не са покрили изискванията на Вашингтон.

Севернокорейците заявиха, че са поискали само санкциите да бъдат отменени частично, и дадоха да се разбере, че не биха преговаряли за по-лоши условия от тези, които са предложили.
САЩ официално все още искат Северна Корея да премахне напълно и по доказуем начин ядрените си оръжия, докато в същото време става все по-ясно, че Пхенян е малко вероятно да се откаже от тези оръжия в замяна на икономически обещания, отбелязва ДПА.