Северна Корея започна да възстановява площадка за изстрелване на далекобойни ракети, която бе демонтирала миналата година, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на анонимен южнокорейски законодател, който е получил сведения от корейските специални служби.

В статия на "38 Север", сайт, който се е специализирал в изследването на Северна Корея, бяха публикувани сателитни снимки, които показват, че между 16 февруари и 2 март са правени опити да се построят отново съоръжения на ракетната площадка "Тончан-ри".

Разглобяването на части от съоръженията за изстрелване на далекобойни ракети бе една от първите стъпки, които Пхенян предприе миналата година, след като започна преговори със Сеул и Вашингтон. Северна Корея изстреля няколко сателита през последните години, което доведе до санкции на ООН.

Организацията се позова на експерните оценки, според които това са били дегизирани тестове на забранена ракетна технология.

Според неназования южнокорейски законодател чрез тези действия Пхенян иска да покаже, че не е доволен от резултата на срещата на високо равнище между лидера на КНДР Ким Чен-ун и американския президент Доналд Тръмп.

Преговорите приключиха преждевременно без да бъде подписано споразумение, след като Вашингтон отказа да оттегли санкциите срещу комунистическата република. Така Северна Корея намеква, че не е склонна да ограничава опциите пред себе си.

Южнокореецът предостави и алтернативна версия - Ким може би желае триумфално да разруши строящите се съоръжения и така да демонстрира готовност за по-съществено разоръжаване.

В доклада на "38 Север", който бе публикуван във вторник, се твърди, че на ракетната площадка се забелязват два крана, като до самото здание са издигнати нови стени, а над него е добавен покрив. Така Пхенян се опитва да прикрие възстановяването на обекта.

"Бейонд Паралел", уебсайт на мозъчния тръст "Център за стратегически и международни изследвания", публикува идентични оценки за площадката "Тончан-ри". В статията се казва, че два дни след срещата между Ким и Тръмп, Северна Корея започва да "преследва бързо възстановяване" на ракетната площадка.

В началото на 2018 г. Пхенян внезапно изрази желанието си да се откаже от опитите с оръжия, включително и ядрените, както и започна да разглобява ракетните си площадки. В замяна тя очакваше да получи политически и икономически облекчения.

Демонтажът на части от съоръжението "Тончан-ри" бе извършено още по времето на преговорите между САЩ и Северна Корея през 2018 г.

След среща на южнокорейският президент Мун Дже-ин и Ким в Пхенян, лидерът на КНДР обеща изцяло да закрие "Тончан-ри" и то в присъствието на експерти.

 
Съветникът на Тръмп по национална сигурност Джон Болтън заяви пред телевизия "Фокс" след срещата във Виетнам, че Вашингтон ще провери дали Северна Корея е посветена на прекратяването на "програмата за разразботване на ядрено оръжие и всичко, което е свързано с нея".

"Ако не са склонни да го направят, тогава мисля, че президентът Тръмп бе кристално ясен...те няма да могат да си отдъхнат от убийствените икономически санкции, които са им наложени и нещо повече - ние може и да ги увеличим", заяви Болтън, който винаги е бил поддръжник на твърдата политика спрямо Пхенян.

Двама американски сенатори поотделно се опитаха да приложат натиск върху Северна Корея, като предложиха законопроект, който би наложил санкции върху всяка банка, която търгува с Пхенян.