Визита, която спокойно можеше и да не се състои. Защото не променя нищо. Това е моето кратко описание на продължаващото двудневно посещение на Дмитрий Медведев у нас.

"Е, сега ще спим по-спокойно", ще си каже някой, "Вече сме добре с руснаците, че нещо се бяха поизострили нещата". Напълно невярно, уважаеми. Няколко години след незаконното анексиране на Крим Русия реши да си анексира и Азовско море, затваряйки Керченския пролив. И въпросът с нарастващите претенции за завоевания и със следващите териториални престъпления не е дали, а кога. Така че основания да спим по-спокойно няма - въпреки всички протоколни любезности от руска страна. А Черно море с все така бързи темпове се отдалечава от идиличната картинка с туристите, платноходките и фериботите. 

"Ще строим Турски поток, ще има евтина газ". Доколкото разклонението към България от Турски поток си е наш, български проект и е само в наш, български, интерес, нека в нито един момент не забравяме, че отново става въпрос за външни доставки и зависимост от чужда държава. Истински независими са не тези, които внасят от много места, а тези, които добиват. Именно затова мораториумът за проучвания и добив на шистов газ и референдумът за забрана на конвенционален добив в Генерал Тошево са двата най-големи автогола в последните години, що се касае до независимост от руските газови доставки. Неслучайно депутати от руската дума дават горди интервюта, в които говорят за изхарчени от Русия над 82 милиона евро за кампании срещу шистовия газ в Европа. А в България основен инициатор на мораториума бяха Зелените, които пък сега са част от Демократична България – уж най-големите критици на режимът на Путин и похватите му.

"Ще строим Белене на пазарен принцип, пък Росатом да участват в търга ако искат". Ако държавната компания Росатом участва на този търг и наддава на непазарен принцип с руски държавни капитали зад гърба си, само и само за да реализира нов руски проект в ЕС и да ни обрече на зависимост от доставки на гориво и изкупуване на енергията, това добра новина ли ще е? Не мисля. Още повече, че в години на рязко поевтиняване на ВЕИ технологиите и бърз напредък на технологиите за студен синтез и производство на малки мобилни реактори една 20-милиардна инвестиция в стара технология на принципа на чайника, непроменяна от средата на миналия век, е меко казано странна.

Добрите новини? 

България продължава, бих казал и по германски модел, да се опитва да си осигури конкурентни предимства и икономически ползи от отношенията с Русия, без да влиза във вътрешни конфликти с ЕС и НАТО. А на ужасените от желанието на Бойко Борисов да търгуваме с Русия и да си осигурим евтина енергия за икономиката ни, бих припомнил начина, по който беше посрещнат и представен френския президент Макрон на икономическия форум в Санкт Петербург миналото лято.

България продължава да остоява собствените си интереси, без да прикляка за "Голям шлем" и да се поддава на натиск и напразни обещания. Разклонение от "Турски поток" ще има, ако не се нарушава европейско законодателство и ако проектът е пазарно издържан. Към момента това важи и за АЕЦ "Белене". Нови руски амбиции за корупционни мегапроекти в България няма, нови обещания за такива проекти от българска страна също няма. 

И доколкото загрижеността, с която премиерът Медведев говореше за намалелия стокооборот между страните ни, нека отново си припомним следното: 

Българският износ за страните от ЕС е над 35 ПЪТИ по-голям от този за "необятните руски пазари", а цялата руска икономика е по-малка от тази на Испания. И точно в този смисъл за пореден път на височайшите гости ясно им бе заявено, че България е член на ЕС и НАТО и чак след това е приятелски настроена към Русия.

А ако Русия реши да махне забраната за внос на стоки и услуги от ЕС, наложена в отговор на европейските санкции срещу приближени на Путин олигарси, то може би, казвам може би, ще взема да повярвам на медведевите любезности и загрижености. 

И може би, казвам може би, тази визита не е била излишна. Но надали.