Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Залежи на природен газ от 5 - 8 трилиона кубически фута (142 - 227 милиарда кубически метра) са установени при проучвателните сондажи в блок 10 на кипърската изключителна икономическа зона, обявиха днес кипърското правителство и компанията Ексън Мобил (ExxonMobil), съобщи в електронното си издание кипърският вестник "Филелефтерос", цитиран от БТА.
Според кипърския министър на енергетиката Йоргос Лакотрипис това е едно от най-големите открития на природен газ в световен мащаб за последните три години.

Представителят на Ексън Мобил Тристан Аспрей изрази ентусиазъм от находището в целта "Глафкос" и заяви, че американската компания ще продължи да анализира резултатите. В коментар на турските претенции към кипърската изключителна зона, представителят на Ексън Мобил каза, че блок 10 не е спорен.
"Глафкос" е вторият сондаж на Ексън Мобил в блок 10 на кипърската зона. В първата цел, "Делфин-1", не бяха открити търговски рентабилни залежи.
Говорителят на кипърското правителство Продромос Продрому каза в интервю пред гръцката държавна телевизия ЕРТ, че резултатите в блок 10 на кипърската ИИЗ ще имат катализиращ ефект за разполагането на Кипър на енергийната карта. Той предупреди, че ако Турция започне сондажни дейности в кипърската ИИЗ, както заплашва, това ще бъде негативно развитие и ще представлява нашествие.
Представители на водещи компании в областта на природния газ, сред които "Ени", "Ексън Мобил", "Хеленик Петролеум", "Ноубъл Енерджи" и "Тотал", ще се срещнат на 6 и 7 март в Никозия, за да обсъдят последните развития и перспективите на сектора в Източното Средиземноморие.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.