"Брекзит" може да бъде отложен за 2021 г., съобщи снощи британският вестник "Гардиън". Изданието се позовава на източници от Брюксел, където висши еврочиновници обсъждали тази опция, докато общественото недоволство към неспособността на Тереза Мей да овладее ситуацията нараства.

Според публикацията председателят на Европейския съвет Доналд Туск одобрява удължването на периода на преговори между ЕС и Великобритания, ако сделката отново бъде отхвърлена в британския парламент.

Премиерът на Великобритания Тереза Мей отложи гласуването, но заяви, че то ще се проведе преди 12 март. 

Удължаването на преходния период с 21 месеца би помогнало на Великобритания и ЕС да развият плановете си за бъдещи взаимоотношения, както и да се разреши казусът с ирландската граница, пише още "Гардиън". И цитира дипломат от ЕС, според когото, "ако лидерите на ЕС видят някакъв смисъл в удължаването на периода, което не е сигурно заради ситуацията във Великобритания, те ще осигурят достатъчно време, за да се решат очевидните проблеми и да се закърпи положението".

Според друг източник удължаването на преходния период би улеснило много повече нещата, колкото 3-месечно такова, каквато идея също има.

Брюксел: От Лондон не са искали забавяне

„В момента не говорим за удължаване на срока за „Брекзит“, коментира днес говорителката на Еврокомисията Мина Андреева.

В Брюксел са прочели публикациите в пресата, но това са чисти спекулации. Евентуално удължаване изисква на първо място молба от страна на Лондон, а на второ – 27-те страни да дадат единодушно съгласието си.

Нищо от това досега не се е случило. Затова остава работният вариант Великобритания да излезе от ЕС на 29 март.