Британската премиерка Тереза Мей обеща днес, че до 12 март ще представи своята сделка за „Брекзит“ за ново гласуване в парламента в Лондон, предаде Ройтерс.

„Няма да има гласуване на сделката в парламента следващата седмица, но ще гарантираме това да стане до 12 март“, каза Мей на път за Египет, къдет участва в срещата на върха между ЕС и Лигата на арабските държави (ЛАД).

Тя се надява да получи одобрение от европейските лидери за своя подход.

„Все още е в нашите възможности да напуснем ЕС със сделка на 29 март и именно върху това работим", каза тя пред журналисти в самолета, докато пътуваше за египетския курорт Шарм ел Шейх.

През януари британският парламент гласува против нейната сделка със съкрушително мнозинство – 432 срещу 202 гласа. Той е най-тежкото поражение на премиер в съвременната история на Обединеното кралство. След този провал Мей обеща да поиска промени, които да позволят на британските депутати да ратифицират споразумението и така да избегнат евентуален хаотичен „Брекзит“.

Днес пък зам.-председателят на Лейбъристите Том Уотсън заяви, че левицата все още обсъжда варианта за втори референдум. 

"Ние се отправяме в тази посока, но все още има и други опции в следващите дни", заяви той.

Мей заяви, че следващите срещи в Брюксел за гарантиране на сделката изключват т. нар. смислен вот в парламента идната седмица. Вместо това следващото гласуване трябва да се състои на 12 март – 17 дни преди насроченото излизане на Великобритания от ЕС.

Екипът й ще бъде отново в Брюксел на 26 февруари.