Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Когато един бизнесмен в България си купува футболен отбор, значи е много богат. Но когато си купи и най-голямата медийна група в страната, значи е могъщ. Дали не възнамерява да стане премиер, като чешкия милиардер Андрей Бабиш, който, освен холдинга Агроферт, притежава и най-голямата издателска група? На този въпрос Кирил Домусчиев, който придоби Nova Broadcasting Group (телевизия и група сайтове), няма да отговори.

Защо Домусчиев, а не Келнер?

Както не отговори лично и на въпроса за цената. Но, според досегашния собственик на Нова телевизия - шведската Modern Times Group (MTG), сделката е за 185 милиона евро. Точно толкова щеше да плати и чешкият милиардер Петр Келнер, ако българските институции в лицето на регулатора - Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), му бяха позволили. Но КЗК, ръководена от бившия зам.-кмет на София от ГЕРБ Юлия Ненкова, не му позволи - с мотив за концентрация на рекламния пазар.

На фона на Кирил Домусчиев, който не е стратегически инвеститор за Нова, Келнер поне има опит в мениджмънта на медии. През 2002 година той купува телевизия "Нова" в Чехия, която развива успешно и продава три години по-късно на американската СМЕ (Central European Media Enterprises). CME има активи в Централна и Югоизточна Европа, в това число и българската bTV. Тези активи също си търсят купувач.

Изтеглянето на още един чуждестранен инвеститор от българските медии, в случая на шведската Modern Times Group (MTG), не е радостна новина. Въпреки предимно развлекателния характер на своя медиен бизнес, MTG, както и други западни конгломерати, налагат определени стандарти.

Надеждната информация и свободните медии, които упорстват да задават въпроси и да настояват за отговори, са един от стълбовете на истинската демокрация - медии в служба на управляваните, не на управляващите, по израза на американския магистрат Хюго Блек.

Още повече контрол и зависимост?

Придобиването на Нова телевизия от местен предприемач е поредното прехвърляне на медия в портфейл с други бизнеси. Това спомага да бъде увеличен контролът върху медиите и медийния пазар от страна на големия бизнес.

С малки изключения, повечето медии в България - частни телевизии (без bTV), вестници, влиятелни сайтове и интернет-платформи са притежание на предприемачи, стоящи по-близо или по-далеч от властта. Редакционната им политика е функция от интересите на собствениците им. За разлика от другия (не)познат на българското общество медиен магнат - Делян Пеевски, който все още не е прехвърлил собствеността на медиите си на фондация, както обеща през октомври 2018, Домусчиев е легитимиран като лице на българския бизнес 2.0. Бизнес възходът на Пеевски започва съвместно с майка му Ирена Кръстева. Домусчиев пък приватизира завода, на който майка му е била директор по време на социализма - "Балкан"-Ловеч, и впоследствие развива успешно и други бизнеси като Български морски флот, фармацевтични компании за ветеринарни препарати, строителство.

Борисов едва ли би казал за него онова, което изрече през ноември 2018:

"Олигарх, създал си медия, за да защитава това, което е откраднал, и изведнъж ние не трябва да го пипаме тоя олигарх?!". 

Не сме забравили, че през 2018 с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Воля" бе одобрена поправка в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол, благодарение на която Кирил Домусчиев, и не само той, щеше да си спести плащане на неустойка от 58 милиона лева заради неизпълнени ангажименти, поети при приватизацията на "Български морски флот" през 2008. След президентско вето обаче - първото, което управляващите приеха, тя отпадна.

За разлика от Пеевски, Домусчиев и бизнесът му са видими. Той не се крие, дава интервюта, напътства управляващите - в непрекъснат контакт е с правителството, председател е на организацията на едрия бизнес - Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), която е и участник в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Притежава най-успешния български футболен отбор към момента - "Лудогорец", а заедно с брат си е собственик и на компанията "Футбол Про медиа", която притежава правата за излъчване на мачовете на Първа лига. Придобиването на Нова телевизия и групата сайтове ще разшири този бизнес.

Какво писа "Ню Йорк Таймс" още преди пет години

С поредната сделка на медийния пазар обаче България все повече заприличва на останалите държави от бившия социалистически блок, за които още преди пет години американското издание "Ню Йорк Таймс" констатира тенденцията на "опасно съсредоточаване" на власт в ръцете на хора, успели да се сдобият с богатство и политически позиции, а впоследствие разширили влиянието си и с медии. В съседна Румъния влиятелни медии са собственост на едри бизнесмени. В Унгария в края на 2018 близо 500 национални и регионални медии бяха прехвърлени с дарение от собствениците им в ръцете на хора, близки до премиера Виктор Орбан чрез Централноевропейска фондация за печат и медии. Близки до Орбан притежават медии и в Македония - става дума за онези медии, които се противопоставяха на Преспанското споразумение за името на бившата югорепублика. В тези държави, както и в България, Чехия, Словакия свободата на словото слиза все по-надолу. Тя е все по-стъпквана и укротена.

Българският премиер Бойко Борисов не споделя това мнение. За него медийната несвобода е проблем на медиите, не на властта. Затова и вече не пита медиите натиска ли ги властта, както в първия си мандат. Всички знаем отговорите. 

Дойче веле.

Коментари

м,даа

Комунизмо-социализЪмът се завръща! А вие спите спокойно, деца! Всичко това е с дъх на руски миризливи партенки и всеобщо национално предателство от цялата политическа класа. Спим ние, спи и Западът. Така е било през 1938-ма, в навечерието на Втората световна! Е, значи поуки няма!
Iliya Popov's picture
Iliya Popov
iliya

Пак не знаете какво искате -

Пак не знаете какво искате - когато чужденец купува българска фирма ревете, че не е българин, а сега защо бил българин! Домусчиев е доказан менажер и успешен бизнесмен, какво не му харесвате? Слушах скоро неговото изказване за проблемите у нас - беше издържано, смислено и аргументирано. Щом може успешно да управлява "Лудогорец" в тези условия, защо да не може да управлява Нова телевизия?

И кое му е успешното? Това,

И кое му е успешното? Това, че правителството на Борисов му построи стадион? Или това, че майка му е била директор на приватизирания Балкан? Та той е млад човек. Кога и как ги спечели тези пари? И то в мутренските години, когато всеки гаражен магазинер беше пребиван! Всеки от нас беше еднакво беден и такива ни завариха промените. Които опитаха бизнес, жестоко се опариха, а работеха денонощно. Не нам тия! Този потен вода не е пил , нито си е лягал гладен. Дано ти се услаждат рублите, Илия Попов!

Премиер?

За да стане премиер му трябва партия. В дясно. Аз в дясно очаквах да се появи партия, инициирана от политолози, юристи, икономисти, журналисти.... с дясна и европейска ориентация. Партия на олигарх? Примамливо, нали уж управлява голяма структура? Но като си помисля - НЕ, благодаря!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.