Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Депутатите на БСП може и да напуснаха парламента, но комуникацията между тях и ръководството на институцията се е пренесла на друго ниво - писмено. Лидерката на социалистите Корнелия Нинова и председателката на Народното събрание Цвета Караянчева си разменят писма относно... заплатите на отсъстващите представители на левицата. От кореспонденцията, която се вихри и във фейсбук профилите на двете дами, става ясно, че от БСП може и да искат да се откажат от заплати за времето, в което бойкотират НС, но Караянчева няма да им позволи и ще "депонира" невзетите възнаграждения (ако има такива).

Нинова "надцаква" със старото и все още неразгледано предложение на партията й за намаляване и замразяване на депутатските заплати, а Караянчева отвръща в стил "ще му дойде времето".

Уважаема госпожо председател

Левицата напусна НС в знак на несъгласие с измененията в Изборния кодекс и дори когато от ГЕРБ осъзнаха голямата си грешка с преференцията и обявиха ревизия, социалистите пак отказаха да се върнат в зала. Вчера Нинова реши да публикува писмото си до Караянчева, в което самоотвержено заявява, че депутатите й няма да ползват командировъчни средства, както и служебни автомобили, разходи за гориво и нощувки в избирателните им райони. 

"Парламентарната група няма да получава и възнаграждение за периода на отсъствие от парламента", заявява още Нинова.

В същото време в четвъртък от ГЕРБ и "Обединени патриоти" дадоха заявка, че ще внесат изменения в парламентарния правилник, с които на депутатите с неизвинени отсъствия ще се ореже и тази една трета от възнагражденията, които получават, както и сумата за сътрудници, за членство в парламентарни комисии и др. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров (който сам доста често не идва на работа в НС) дори даде заявка, че колегите му, които отсъстват без уважителна причина, не трябва да получават никакво възнаграждение. И не само те - а и онези, които отсъстват основателно (което препраща и към депутата от ДПС Делян Пеевски, чийто отсъствия се извиняват от председателя на партията Мустафа Карадайъ и се потвърждават от Караянчева).

Към момента такъв проект за изменение в правилника за дейността на парламента, който има силата на закон, няма внесен в деловодството на Народното събрание. Във връзка с него обаче Нинова предложи, когато се разглежда едно такова евентуално предложение, то да се разгледа заедно с това на социалистите от ноември миналата година за намаляване и замразяване на депутатските заплати. Този проект на решение отлежава в НС и все още не е минал през ресорните комисии.

Уважаема госпожо Нинова

Така стигаме до днес, когато Караянчева реши също да публикува писмото си. То е в отговор на това на Нинова. От него става ясно, че народните представители на левицата няма да получават парите си за командироявки, бензин и пр., след като не са отчели подобни разходи, но няма как да се откажат от заплатите си. 

"Възнагражденията на народните представители са законно дължими и ще бъдат начислявани", заявява Караянчева.

И припомня, че всеки депутат може да избере как да получава парите си - по банков път или на ръка. В случай че липсвало заявление за получаване по банков път, а на касата не се яви съответният депутат, за да си вземе заплатата, то тя се "депонирала" (срокът за съхранението й е 3 години).

Или с други думи: депутатите на БСП може и да не искат да получават заплати (по думите на Нинова), но те ще ги получават "насила".

Караянчева припомня още, че от депутатските възнаграждения се правят и съответните удръжки за осигурителни и здравни вноски, данъци и т.н.

Това пък поражда въпроса: ако ГЕРБ и ОП внесат анонсираните вчера изменения в правилника, така че всеки, който поради някаква причина, уважителна или не, системно не идва на работа, да се разписва върху фиш от нула лева, какво точно ще си вземе държавата под формата на данъци (т.е. няма да плаща такива) и сами ли ще трябва да се осигуряват въпросните народни избраници.

Малко след като оповести в социалната мрежа отговора си, Караянчева реши да даде и брифинг в парламента. На който обяви, че въпреки заявките на Корнелия Нинова на 18 и 19 февруари 16 депутати от левицата са си получили парите за пътни, а 19 - т.нар. дневни за командировка.

Коментари

 's picture

Kalina Hristova

това е мимикрията на системните партии

Истинските узурпатори на българския народ : Българската мафия - сделано от Россия, подизпълнител - Държавна сигурност. ДПС, ГЭРБ, Патриотичен съюз и БСП = Сборная команда
 's picture

godo1952

Калин

Театърът, който разиграва Нинова с излизане от парламента няма да и свърши работа. Досегашната практика ясно е доказала, че тръгнеш ли агресивно да правиш кампания всичко се обръща като бумеранг срещу теб. Всъщност този театър е, за да се правят внушения на електората, който все още вярва на червените милионери. Тръгнали сред народа. Комунистите се интересуват от народа толкова, колкото птиците се интересуват от орнитология. Публика на Нинова могат да бъдат онези наивници, които ходят на Бузлуджа и развяват знаменца и чакат „лява политика”. Чакат я от такива комунисти-милионери като Герговци, Баневци, Бенчевци, които така са затънали в в „ лявата политика”, че няма накъде повече… Комунистическата тоалетна на Бузлуджа някой ден ще бъде съборена, тя е осрана от пода до тавана, така както е осрана комунистическата партия, определена със закон за престъпна. Там се събират изкуфели малоумници, червения плебс, онези които пеят партизански песнички, а вечер говорят по СКАЙП с децата си, които отдавна живеят в Чикаго. Каква е връзката между партизаните и Чикаго могат да ви кажат само психиатрите. Иначе са русофили, но не изпращат децата си в Ростов на Дон или в Красноярск, а в Лондон, Чикаго и Мадрид. На лидерката им Нинова синът учи и ще работи в Калифорния. Станишев и Калфин си замъкнаха червените задници в Брюксел. Съпругата на Калфин е на служба в Европейската комисия в Брюксел. Дъщеря му учи в Холандия. Защо пращат децата си да учат и работят на Запад. В Саранск, Красноярск, Ростов на Дон, Челябинск, Хабаровск и Новокузнецк също има работа… А тук червените балъци пеят, "партизан за бой се стяга ". Други идиоти развяват руското вместо българското знаме - но и техните деца не отиват в Русия, защо се "питам" след като в Челябинск и в Ростов на Дон също има работа. Значи развяваме руското знаме, но децата учат и работят в Лондон. Наглостта и лицемерието е само част от портрета на комунистите. Но има и балъци, дето ги лъжат за лява политика, а за слабоумието няма лечение. То е за цял живот. Баневци, Ветковци, Бенчевци, Герговци, разгледайте биографиите на милионерите в България и ще видите, че всичките идват от червената партия и повечето са агенти на ДС. Тези които не са милионери стават професори по водопадите и светкавиците. Просто им трябват полезни идиоти, чугунени глави, на които да говорят за лява политика, за да гласуват за тях.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.