Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Аз съм заклет противник на „Луковмарш“.

Не мога да приема в моя град да се стичат неонацисти и ксенофоби не само от моята, но и от други европейски страни, за да извървят малко повече от километър със знамена и факли в ръце. Да не говорим, че Съюзът на българските национални легиони (СБНЛ) използва, меко казано, антисемитска риторика.  Която е много, много чужда на българския народ. С което пък аз извънредно много се гордея. Смятам спасяването на българските евреи и изобщо мирното съжителство с тях за много по-голямо постижение на България отколкото всички футболни и други спортни победи, взети заедно.

Споделям възмущението от „Луковмарш“. Слава Богу, нито един мой приятел не участва в него.

Но забелязвам, че възмущаващите се, или поне немалка част от тях, не са надигнали досега глас срещу издигането на портретите на Сталин. Ако портретите на Луков шестват само веднъж годишно, тези на Йосиф Висарионович ги гледаме поне три пъти годишно.

Къде и кога?

Два пъти в София – на 9 май край паметника на Съветската армия и на 9 септември в Борисовата градина. Също и на 2 август – край паметника на Бузлуджа.

Особено край Бузлуджа носенето на тези портрети е твърде нелепо. Освен да се окаже, че Сталин е основал БСДП, пък ние да не знаем. Това ще е рекорд за „Гинес“ - още ненавършил 12 години, а вече основал и партия1.

Колкото до Втрата световна война - скромното ми мнение е, че СССР я печели не заради, а ВЪПРЕКИ Сталин и некадърните му протежета Ворошилов и Тимошенко.

Освен това култът към личността е абсолютно официално развенчан още през 1956 г. - първо в СССР, после и у нас. От Партията2!.

Тогава? С какво основание носят портретите на един масов убиец, какъвто е Сталин? Че и антисемит – само смъртта му спасява евреите в СССР от геноцид след започналите през 1952 г. арести и процеси.

Хайде стига вече с този двоен стандарт, според който „онези“ са убийци, а „нашите“ са действали предвид извънредната ситуация, обкръжени отвсякъде от врагове. Нищо не оправдава отнемането на човешки живот – било на политическа, етническа, расова или религиозна основа.

-----------

1Сталин е роден на 21 декември 1879 г., а БСДП – днешната БСП, е основана на 2 август 1891 г.

2Главното П не е печатна грешка.

Ключови думи

Коментари

хайде бе!

А бе, добре си го написал! Само, дето си пропуснал някои подробности! Например, че Луков е убит по нареждане от Сталин. Дори сатрапи като Сталин не убиват ей просто така, ако им скимне. Трябва да му е попречил за нещо много голямо, а не, че просто е един "български фашист" . И то, след решителната Сталинградска победа! Много по-голямо основание Сталин е имал да изпрати убийци да ликвидират фелдмаршал Манщайн например, защото само той е бил в състояние да му попречи, например при Курск!!!! Нещо друго ще да е. Като например, плановете да бъде превзета и комунизирана България. За което май само Луков е имал намерение да попречи. Дори не и царят! И какво, къде е доказано, че Луков е изпращал евреи в концлагери или е рязал партизански глави, или е измъчвал комунисти в дирекция на полицията? Пък вземи малко попрочети. Има негови запазени речи. Решил си нещо да направиш, но го прави, както трябва. Всичко това трябва да бъде разказано от герберската власт - в учебници, по телевизия и радио. А Луков да се чества като жертва на комунизма и като български национален герой! И тогава крайни националисти няма да могат да го обсебват и да крещят. Не ти ли идва на акъла, че властите подават висока топка с този марш на подкрепяните от Русия националисти по цял свят! С този Луков марш, който винаги е уж забранен, но не съвсем! Жалка работа си, приятелю!

Браво!

Достоен отговор на истински българин-патриот! Колкото до тенденциозното сравнение на генерал Луков със масовия убиец Сталин, за мен то е не само подлярскки подхвърлено. То е жалък опит с мръсотията от Сталин да се оцапа истинския българин ген. Луков.....Даже си ммисл

Когато феновете на Пиночет

се загрижат за "неонацистите", значи сме отишли в огледалния свят.

бистър поглед

Пиночет направи Чили най-богатата страна в Южна Америка. Бойко Борисов за 10 години направи България най-бедната страна в Европа и не само. За това си в огледалния свят. Луков е бил националист, но няма и един мъничък факт, че е бил нацист. Този български патриот трябва да се чества официално, а не да се дават поводи на путинските неонацистки банди. За което вина носи герберската власт!

Уважаеми авторе!

Като си против Луков марш, организирай протест и покани Буруджиева да го води!
Йовко Манолов's picture
Йовко Манолов
jovko.manolov71

Г-н Инджов,хората,които днес

Г-н Инджов,хората,които днес организират Луков марш и участват в него,нямат нищо общо по манталитет и ценности с ген.Луков и членовете на Бълг.нац.легиони до 09.09.1944 г.,и вие вярвам много добре го знаете,така,че въобще не правете сравнение м/ду едните и другите.В БНЛ са членували млади бълг.родолюбци,голама част от които после са погубени по комунистическите лагери.Сегашните организатори на Луков марш са ченгета и подставени хора.Може би за да може чрез тях да бъде ежегодно оплюван един български герой.Жалкото е,че един уж прогресивен журналист като Вас дава своята дан в това оплюване.
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Несправедливо е ген. Луков да се сравнява със Сталин!

От г-н Момчил Инджов сме чели и по-добри статии. Тази обаче не е добра. Ген. Луков е спорна личност. Затова за него трябва да се пише на база документалистика, така както политологът Антон Тодоров води своите предавания по различните телевизии. Пише смело за Нинова и нейният „Техноимпекс”, за „Братя Василеви” и заграбването почти без пари на завода за хладилници, за Йончева и нейния брат Иван, за Иван Костов, но се стреми всичко да е документирано. Груба грешка е да се сравнява българският генерал със Сталин, доказан свръх убиец. Само заради Катинската гора Сталин е световен масов убиец номер едно. Пък да не говорим за другите му масови убийства, част от които са извършени и в България 44 г. по негови указания! Сега по-важно е да се прецени Луков марш воюва ли за независима просперираща България, или не и има ли антихуманни характеристики. И да се има предвид, че българите сме шампиони по самооплюване на своите, особено ако са казали някаква истина за имперска Русия. Във връзка с денят на обесването на Левски много по-добре щеше да бъде г-н Инджов да беше написал реалистично каква роля е изиграл граф Игнатиев за смъртта на Апостола? И да вземе обосновано отношение, защото в печата пак се появиха замъгляващи истината статии за политическото убийство на Левски.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.