Представители на уйгурското мюсюлманско малцинство в областта Синдзян, Китай призовават Пекин да публикува в социалните мрежи клипчета на техни роднини, които са изчезнали в работническите лагери на комунистическата държава, предаде Асошиейтед прес.

Кампанията в Туитър бе стартирана във вторник под хаштага #MeTooUyghur, след като бе разпространено видео на известния уйгурски музикант Абдурехим Хейит, за когото се смяташе, че е умрял след задържането му.

"Китай, покажи ни клипчета с тях, ако все още са живи", настоя в социалната медия Халмурат Хари, уйгурски активист, който живее във Финландия. 

Той призова правителството да публикува видеа, за да докаже, че задържаните са в добро здраве, след като бяха разпространени сведения за отвратителните условия в т.нар. "образователни центрове".
Пекин е критикуван от международната общност за поддържането на лагери, в които се вярва, че живеят 1 милион мюсюлмани от северозападния регион Синдзян.

Бивши лагерници, които са избягали от държавата, твърдят, че са били държани като затворници, принуждавани да се отрекат от религията си и да се кълнат във вярност към управляващата Комунистическа партия - мерки, които напомнят на Маовата Културна революция.

Жена минава покрай средно училище в Синдзян, на което е написано посланието: "Учете усърдно, за да реализирате Китайската мечта за великото подмладяване на Китайската нация". Снимка: АП

Пекин, който преди категорично отхвърляше обвиненията за наличието на подобни съоръжения, сега твърди, че това всъщност са "образователни" или "тренировъчни" центрове, в които уйгури, казаци и други малцинствени групи получават безплатно образование.

Камерите за наблюдение, пропусквателните пунктове и жандармерията са станали повсевместни в Синдзян през последните години, но според властите подобни мерки са необходими, за да се борят със сепаратистките движения и латентния религиозен екстремизъм.

Миналата събота Турция определи отношението към уйгурите като "основателна причина за позор на човечеството". Турският външен министър осъди създаването на "концентрационни лагери" и "системната асимилация", на която са подлагани тюркските мюсюлмани в Синдзян, като преди това цитира данни за смъртта на музиканта Хейит.

Комплекс от училища за уйгури в Синдзян, в което преподаването на мандарин е задължително. Снимка: АП

По време на новинарската емисия във вторник говорителката на китайския външен министър Хуа Чунйинг обяви по адрес на кампанията #MeTooUyghur, че "в Китай живеят повече от 1 милиард души, наистина ли трябва да пускаме видео за всеки един от тях?".

В понеделник Хуа нарече обвинението на Турция "много лоша грешка". Тя насочи вниманието към публикуваното видео от държавното Китайско международно радио, в което се вижда, че Хейит е жив и след това нарече слуховете за смъртта му "абсурдна лъжа". Тя разкри, че популярния музикант и поет е разследван за застрашаване на националната сигурност.

Във видеото се вижда Хейит, който носи със сив пуловер и е застанал пред сива стена. Той произнася името си, датата "10-ти февруари 2019 г." и споменава, че е здрав и че не е бил подлаган на мъчения.
Автентичността на видеото не е доказана и не се знае къде е заснемано и от кого.

Много уйгури извън Китай твърдят, че не са могли да се свържат със свои роднини в Синдзян. Те се страхуват за живота на близките си.

Мерипет посещава болния си баща в Турция през февруари 2017 година. По време на престоя си научава, че уйгурите, които са в чужбина ще бъдат прибрани в образователни центрове, като се приберат. Оттогава не е виждала децата си, които остават в Китай - изобразени на фотографията. Снимка: АП

Според някои уйгури дори опита за комуникация с външен човек може да провокира задържане. Затова много от мюсюлманите в Китай са блокирали роднините си в чужбина в социалните мрежи.

В Туитър уйгури, които живеят извън Китай публикуваха снимки на свои изчезнали родители, деца и роднини.

Те продължават да настояват китайското правителство да сподели клипчета на задържаните, ако все още са живи.

Ето и няколко от туитовете под хаштаг #MeTooUyghur: