Трети атентатор, нает да ликвидира двойния руски агент Сергей Скрипал, е останал във Великобритания след нападението с невротичното вещество новичок в Солсбъри, предаде всекидневникът "Дейли телеграф".

Агентът на руските служби е пътувал към Обединеното кралство с фалшивото име Сергей Федотов в същия ден, в който е извършено покушението срещу Скрипал.

След това Федотов е запазил самолетен билет за полета, на който са били другите двама руски агенти, които са подозирани в опита за убийство. Но според източници той е напуснал летището точно преди самолетът да излети.

Източник на "Телеграф" недоумява защо агентът не е напуснал Великобритания още тогава.

„Не е ясно защо Федотов не е бил на борда. Но в последния момент той освободи полета и си взе багажа", заяви той. 

Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия оцеляват след атаката, но все още има опасност за живота им.

Възможно е Федотов да е останал в Обединеното кралство, тъй като е осъзнал, че Скрипал не е бил убит. Още едно съвпадение, което свързва Федотов с другите двама руски агенти, използвали псевдонимите Александър Петров и Руслан Боширов, е огромната прилика между паспортите им - различават се само с по няколко цифри.

По-късно се появи информацията, че истинските имена на Петров и Боширов са Александър Мишкин и Анатоли Чепига. Те са висши офицери в Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Русия и лично са награждавани от Путин за действията си в Украйна.

Самоличостта на Федотов остава загадка. Не се знае също каква роля е изпълнявал в опита за убийство срещу Скрипал - бивш офицер на ГРУ, който е продавал тайни на британската разузнавателна служба МИ-6.

Според една теория той е пренасял нервнопаралитичното вещество новичок, което после е предал на другите двама агенти.

Мишкин и Чепига бяха заснети в Солсбъри в деня на убийството. Смята се, че не съществуват снимкови доказателства с Федотов, което навежда на идеята, че той никога не е пътувал до града.

Преди се предполагаше, че Федотов е извършил разузнавателна мисия, като след това е съобщил на колегите си, когато Скрипал е освободил дома си в деня на атаката.

Агентите са намазали с новичок дръжката на предната врата на дома на Скрипал, който се намира в тиха задънена улица, близо до центъра на града.

Възможно е Федотов, който е с няколко години по-възрастен от колегите си, да е организирал операцията от база в Лондон.

Няма открити следи за лицето Сергей Федотов в базата данни, нито в социалните мрежи. Той няма имущества, превозни средства, телефонни номера, които да са регистрирани на негово име в Русия, според авторитетния руски новинарски сайт "Фонтанка".

Макар че Скрипалови оцеляват, Даун Стърджис, жителка на Солсбъри, умира, след като се напръсква с нервния агент, който е бил захвърлен в парфюмено шише от Мишкин и Чепига.

Анализът е на Робърт Мендик за "Сънди телеграф", откъдето го препубликуваме.