Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Предложената от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов "Концепция за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос в Република България и мерките за реализацията им" е начин за справяне с проблемите на малцинството. Предишните концепции предлагали само наливане на едни пари и даване на извънредни права. 

Това заяви пред БНР лидерът на ВМРО в коментар за "документа" от 8 страници, който публикува в профила си във фейсбук вчера. Идеите му са меко казано дискусионни и предизвикаха множество гневни реакции сред защитниците на човешките права. Като например: "При циганките с над две деца да се премахне статутът "самотна майка". При жени, които са оставили за отглеждане в дом повече от 2 деца, да се предложат безплатни мерки, които да ограничат възможността за последващи нежелани бременности" (въпреки че от самия текст на концепцията моментът със самотните майки отсъства). Не става ясно и дали статутът "самотна майка" ще се отнема и на жени с друг етнически произход с над 2 деца, в случай че са "самотни майки". Предлага се и "трудова повинност" за ромския етнос.

"Качил съм го на профила си като обществено обсъждане. След десетина дни ще се съберем с колегите от министерствата, които имат отношение, ще ги обработим и тогава ще влязат в Министерския съвет", заяви днес Каракачанов.

Преди него говори Юлиана Методиева, съоснователка на Българския хелзинкски комитет (БХК), журналистка и основателка на платформата за защита на човешките права "Маргиналия". Методиева подложи проекта на унищожителна критика. На което Каракачанов отговори с любимите си нападки срещу неправителствения сектор и самия БХК:

"Това са глупости! БХК 25 години мачка държавата България, защитава сепаратисти, изнасилвачи и пр. Чудят се как да си оправдаят парите! Кои са настръхнали - някои НПО и други подобни фондацийки и структурки, които 25 години се занимават уж с правата на човека и на циганите. За тези години процентът на несоциализраните представители на тази общност расте! Изляха се милиарди - тази жена ми говори за сегрегация, нарушаване на конституцията..."

След което Каракачанов цитира данни за 3200 малолетни ромски момичета, родили през 2017 година, и увеличаващ се процент на неграмотността.

И посочи формулата си за успеха на ромската интеграция:

"Образование и трудови навици. И да спрем да му втълпяваме (на ромския етност, б.р.), че има само права без задължения."

На вицепремиера обаче не му се хареса въпросът дали не се е активизирал по темата предизборно.

"Вие ми задавате клишета! Всяка година в България има избори. Кажете ми кога трябва да поставим този въпрос?!", ядоса се той.

На напомнянето, че е във властта от две години, пак се разгневи:

"Въпросът ви е несериозен. Направих го, когато ми преля чашата на търпението - когато пребиха като кучета тези млади..."

Става въпроси за двама млади военнослужещи, пребити от роми, за които не МВР, а Министерството на отбраната наскоро съобщи. Преди това пък Каракачанов се ангажира със събарянето на ромските къщи в пловдивското село Войводиново - пак заради случай на бит военен.

На въпрос за разединението на коалиция "Обединени патриоти" посочи  - "вече няма да играя синя каска".

"Който иска да работи - да работи, който иска да се кара - да се кара. "Кой пръв започна" - имаше една такава народна песен."

Коментари

БХКурви

сега като скочат на Каракачанката..... по-лош от Хитлер, пол Пот и Сталин ще го изкарат!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.