Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Циганите в България станаха изключително нагли вече. Преди няколко дни набиха полицай, преди два дни бият военен. Това не може да продължава повече и търпимостта на българското общество се изчерпа".

Тези думи на вицепремиера, министър на отбраната, съпредседател на управляващата коалиция Обединени патриоти и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов разбуниха духовете днес. Поводът за тях стана инцидент с военослужещ, който беше пребит при спор на пътя от двама жители на ромската махала на пловдивското село Войводиново.

Инцидентът, довел до протест днес на местните жители, се е случил на 6 януари по обяд. Пострадалият - 33-годишният Валентин Димов, служител в Специалните части, е бил нападнат от двама души на 17 и 21-годишна възраст, след като им е направил забележка. Той преминавал с колата си покрай двамата мъже, които вървели по пътното платно "и с поведението си създавали опасност за безопасността на движението", съобщават от прокуратурата. Двамата са нанесли черепно-мозъчна травма на Димов, като той е бил приет в болница за лечение. Нападателите са привлечени като обвиняеми по бързата процедура за това, че са причинили телесна повреда по хулигански подбуди.

Днес във Войводиново започна акция в ромската махала. Служители на общината, охранявани от жандармерията, започнаха проверка за незаконно строителство, както и за незаконно пребиваващи лица, съобщи бТВ. В селото пристигна и Каракачанов. Според кметството всички къщи са незаконни, построени на общинска земя. На внезапна проверка дойдоха и техници от енергодружеството, които проверяваха за кражба на ток. Заради липсата на обитателите им обаче инспекторите не успяха да връчат актовете за незаконните постройки. Не няха открити и незаконно пребиваващи лица. Официално регистрираните според кметството са около 250 души.

Именно при тази проверка, пред медиите Каракачанов направи изказването си по адрес на "циганите" и наглостта и изчерпаната търпимост. С което веднага предизвика реакция на правозащитните организации. От Българския хелзинкски комитет излязоха с позиция, в която се посочва, че наказателната отговорност е лична и не може да се преследват цели групи от хора. Притивното би означавало фашизъм.

Ето какво написаха от БХК в страницата си във фейсбук.

"БХК изразява съпричастност към пострадалия от побой в с. Войводиново военнослужещ, и надежда, че извършителите ще бъдат изправени пред съда и ще понесат предвиденото от закона наказание.

Във връзка с изказването на вицепремиера Красимир Каракачанов сме принудени обаче да припомним, че наказателната отговорност е лична. Преследването на цели групи хора, обособени по етническа принадлежност, заради деяния на отделни техни членове, е незаконно. То е характерно за фашистката идеология и ръководещите се от нея режими."

Коментари

Sin

"Циганията в България я внасят политиците, не циганите", Даниела Горчева.

... НЯКОИ политици,

а не някакви абстрактни "политици". Няма такова нещо като "политиците". Има съвестни, кадърни, безсъвестни, бездарни, крадливи - всякакви политици. Напоследък избирателският вот удари дъното.

Ако държавата работеше дори на долния минимум,

нямаше да позволява кражби на ток инезаконни строителства в такива размери. Останалите жители на Войводиново са зяпали докато ромите са строили незаконно, зяпали са докато са се връзвали за ел. мрежата - сега се сетиха. Защото това не е изпълнение на закона, а наказателна акция. И като всяка наказателна акция, тя ще завърши бързо и безславно. Срам! И най-вече срам, че един вицепремиер може да си позволи да говори като редови фашага.

мечта

Мечтая си хората от БХК да поживеят няколко месеца в квартал или село с цигани.

от друга страна

Мога да си представя нивото на армията ни, след като военен от "специалните сили" не може да се отбранява от двама "роми".
i l's picture
i l
ivanll

Интересно БХК като са такива

Интересно БХК като са такива защитници на слабите и неоправданите какво направиха за защита на хора от малцинствата от обрязване, принуждаване да просят, уредени бракове, педофилия и изнасилване? Или смятат че това е особено ценна културна прослойка, чиято култура трябва да се опазва с цената на живота на новородени деца дрогирани за просия и жестоко пребиване на всеки, който дръзне да им направи елементарна забележка.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.