Законодателят, който измени член от НПК специално за да не се разкачат устите на прокурорите от четене на "фамозния" обвинителен акт от 15 000 страници... се е минал. Защото в промяната на НПК, обнародвана през миналата седмица, са забравили да впишат една елементарна разпоредба: че новата процедура се прилага към заварените, включително и неприключили съдебни действия.

Около това се обединиха всичките над 20 адвокати на обвиняемите по "КТБ", след като днес за пръв път делото стартира след обнародването в "Държавен вестник" на поправката на чл. 276 от НПК - че делото започва не с четене на цялата "заключителна част на обвинителния акт", а само с доклад.

Практически от 9 май 2018 г. делото се намира в средата на процедура по изчитане на т. нар. диспозитив - заключителна част (или просто казано - резюме), на обвинението. Което, разбира се, е над 5000 стр., а целият акт е 15 000 стр. 

"Всъщност прокурорите не искаха да четат собственото си творение", заключи днес един от адвокатите на Цветан Василев - Константин Симеонов.

Той напомни, че през 2017 г. след приключване на досъдебното производство "започнаха хвалби" в медиите от страна на прокуратурата как обвинителният акт по делото ще бъде в обем над 15 000 стр. "В конкретния случай, за да бъде постигнат обем, е копи-пейст и са повтаряни стотици пъти едни и същи неща, без това да е необходимо", заяви Симеонов.

Заедно с него най-остър бе и Лазар Карадалиев - друг от адвокатите на Василев, който неотдавна сам стана обвиняем по друго дело на спецпрокуратурата.

Той сравни нововъведения "доклад" с действащия от 1974 г. комунистически НПК, допълнен през 1986 г. и веднага отменен след промените. И дори в него се посочвало какво трябва да съдържа задължително той, а сега законодателите не са го вписали.

"Обстоятелства, които липсват в приетия през XXI век НПК от хора, които наричат себе си демократи", каза Карадалиев.

Въпросът е коя норма да се приложи сега - в средата на многомесечните четения: дали за заварено положение, т. е. - че актът не може да бъде полупрочетен и рецитациите трябва да продължат. Или поисканото от прокуратурата - веднага то да спре, защото измененият закон е влязъл в сила.

Имаше и доста намеци от страна на адвокатите към законодателите от управляващото мнозинство плюс цитиране на учебници по право и че еди-кое си били базисни неща, ясни на "всякой, който е завършил право в нормално учебно заведение". 

На знаковата дата 9 май 2018 г. съдът с определение даде ход на делото с прочитане на споменатата в закона "заключителна част" на обвинитения акт, т. нар. диспозитив. Минаха месеци наред в монотонно четене на хиляди страници, а по днешната прогноза на Константин Симеонов това щеше да продължи до април-май 2019 г. "в най-добрия случай".

Днес бе поставен въпросът - ако се мине на новата процедура, как така подсъдимите ще се разделят на две несправедливи групи - такива, които са чули обвинението си в детайли (за които е четено досега), и такива, които ще чуят някакъв доклад. Освен това - както вече стана ясно, "правната мисъл на управляващите" дори не изрежда в закона какво трябва да съдържа въпросният доклад.

Днес в съдебната зала се яви и зам. главният прокурор Иван Гешев, който специално е командирован със заповед на главния Сотир Цацаров. Според Гешев естествено делото трябва да продължи по новата редакция. "Считаме, че разпоредбата е категорична и че е безспорно, че разпоредбата на НПК се прилага от влизането ѝ в сила", смята Гешев.

Той обяви, че от европейските държави само в Турция се чете целият обвитителен акт.

Всички адвокати пък обвиниха прокуратурата, че ръководи законодателя - най-вече заради странното появяване на поправката, внесена от Данаил Кирилов между първо и второ четене, касаеща "преходни и заключителни разпоредби" и нямаща отношение към другите промени в НК от същия пакет.

След като прокуратурата постигна поредната промяна в закона – да не се чете диспозитивът на обвинителния акт, тя ще трябва занапред да се погрижи да не се чете и присъдата", заключи Даниела Доковска, адвокат на двамата одитори от KPMG.

Иван Гешев взе думата отново след 20-имата адвокати, колкото да каже, че всички подсъдими са получили на хартия цялото обвинение още през септември 2016 г. Голяма част от тях са съобщили, че разбират обвинението. Процесът по същинско предявяване на доказателства е започнал през февруари 2017 г. до юни 2017 г. (а все още има куп неудовлетворени молби при председателката на съда, тъй като няма принтери, с които да ги удовлетворят, б.р.).

"Още през 2016 г. прокуратурата ги публикува (подробните обвинения, б.р.) на сайта на прокуратурата и са публични за цялата страна... Пък и на други места. (след кратко замисляне допълни Гешев).

Той обяви, че след Освобождението хората били неграмотни и затова се налагало да им четат присъствено обвиненията на глас - а сега тук в залата не били такива. Напротив - обвиняемите ръководели цяла банка или упражнявали надзор в цяла България.

На това адвокат Ина Лулчева обяви, че 2/3 от изявленията му нямат никакво отношение, а въпросът е - съдът трябва ли да избира да спази закона, или да не го спази.

След кратко съвещание съдът се произнесе делото да продължи по новия ред - т.е. да спре "литературното четене".

"За мен процесът беше опорочен. За пореден път медиите оповестиха решението на съда, преди то да бъде прочетено", заяви Константин Симеонов пред журналисти по-късно. 

Той обясни, че в сайт се е появила информация за определението на съдията, преди тя да започне го чете публично.

"Нещата са готови предварително и всичко това, което говорихме в залата, е... така - за обща култура."

На въпрос за екстрадицията от Сърбия, той отговори, че не знае докъде е този процес. Според него обаче съдът там трябвало да прекрати делото, защото екстрадицията е поискана "със странни обвинения", които ги няма в това дело.