Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Търсеният ефект от държавата, която специално промени два закона заради "фамозния" обвинителен акт на прокурор Иван Гешев за КТБ от десетки хиляди страници, днес не сработи. Напротив - съставът на съда продължи от страница № 7760, до която е стигнал благополучно от май месец м.г.

Вчера в "Държавен вестник" бяха публикувани промени в Наказателния кодекс, с които - знаково за управляващите - чрез преходни и заключителни разпоредби се изменя Наказателно-процесуалният кодекс. С отявлена цел.

Така след правните лупинги в чл. 276 на процесуалния закон вече пише, че делото започва "с доклад, в който се посочват основанията за образуване на съдебното производство и предявените граждански искове". В старата редакция на същия текст пишеше изрично "с прочитане заключителната част" на обвинителния акт.

Промените обаче по конституция влизат в сила 3 дни след обнародването им, т.е. - в петък.

Така днес две прокурорки продължиха - може би за последно - монотонното четене (на смени) на хиляди страници изреждане на еднотипни често деяния, справки от закони, засягащи базисни факти от учебниците по икономика, право и пр, с които е пълен обвинителният акт.

Междувременно, от известно време многомесечните "литературни четения" се пренесоха в новата сграда на Софийския районен съд. Причината е малкият размер на Спецсъда и това, че не предоставя такава луксозна зала, каквато има във "Военното НДК".

Според съобщенито на Специализираната прокуратура от юли, 2017 г. обвинителният акт във всичките му копия е над 210 000 страници (което тогава създаде на бъдещия зам.главен прокурор Иван Гешев и затруднения за принтиране, б.а.).

По делото са привлечени като обвиняеми 18 лица, като на всеки са връчени по обвинения, описани в над 5000 страници.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.