Германска правителствена комисия постигна споразумение страната да спре използването на въглища за производство на енергия до края на 2038 г., предаде ДПА. Основната причина за решението са вредните емисии, които се отделят от горенето на въглища.

Берлин също иска да запази глобалното затопляне под 2 градуса Целзий съобразно Парижкото споразумение от 2015 г.

Комисията трябваше да обмисли не само кога да бъдат затворени последните мини и електроцентрали, но и как би могло да се постигне това, без да се породят масови протести или да се навреди на икономиката. Между експертите имаше разногласия по ключови въпроси преди насроченото заседание в петък.

Затова то продължи цели 21 часа. Основната цел бе да бъде договорена дата за прекратяване на използването на въглища за производство на електроенергия, както и да бъде обсъдено компенсирането на ресорните компании.

Комисията може само да отправя предложения. Прилагането на нейните решения е от компетенциите на властите в отделните германски провинции и на федералното правителство, отбелязва ДПА.

Решението да се прекрати използването на въглища за генерирането на енергия носи известна символика.

На 23 юли 1952 г. влиза в сила Договорът на Европейската общност за въглища и стомана (ЕОВС), с който се създава общ пазар за двата ресурса между държавите членки, които са Франция, Германия, Италия, Белгия, Холандия и Люксембург.

Така се неутрализира възможността за нов кървав конфликт (най-вече между Франция и Германия), тъй като интересите на държавите се сливат в ключовия за военното дело енергиен сектор.

Въпреки че договорът не е подновен и активите на организацията са абсорбирани в Европейската общност през 2002 г., ЕОВС е първата стъпка в създаването на това, което днес наричаме Европейски съюз. 

Берлин също предвижда да затвори всичките атомни електроцентрали в страната до края на 2022 г., припомня ДПА.