Издирването на футболиста Емилиано Сала и пилота на малък самолет, изчезнал в понеделник вечерта над Ламанша на път от Нант за Кардиф, ще продължи на частни начала, информира Би Би Си.

Мащабното търсене, в което участваха екипи от Франция, Великобритания и Нормандските о-ви, бе прекратено в четвъртък. Семейството и приятелите на аржентинския играч обаче събраха над 220 хиляди паунда чрез популярната на Запад платформа GoFundMe и ще платят за подновяването на акцията. Очаква се тя да бъде рестартирана още днес.

В последните дни много личности от най-различни области призоваха мисията да не спира. Първа го направи сестрата на Сала пред аржентински медии - тя заяви, че вярва в сърцето си, че Емилиано е жив.

Ромина, сестрата на Емилиано Сала, пред аржентински медии.

Президентът на южноамериканската страна Маурисио Макри, футболен фен и бивш президент на "Бока Хуниорс", също отправи апел. Към него се присъединиха големи имена като Лео Меси, Серхио Агуеро, треньорът на "Нант" Вахид Халилходжич, Адриен Рабио от ПСЖ, Корентин Толисо от "Байерн" (Мюнхен), играчи от Висшата лига, френската Лига 1 и т.н.

Футболната агенция "Футбол кавър", агент на която е Сала, също се надява да събере поне 260 000 паунда. 

Сред дарителите в GoFundMe - 2448 души до късно снощи, е асът на "Манчестър Сити" и германски национал Илкай Гюндоган.

Звездата на "Севиля" Бен Йедер игра с тениска с надпис "Към моя брат - бъди силен, Е. Сала".

Емилиано Сала вече трябваше да е футболист на "Кардиф Сити". Уелският клуб от Висшата лига се договори с "Нант" за рекордните в историята си 15 милиона паунда. Стана ясно, че той се е качил на самолет, нает от участвали в преговорите агенти, без голямо желание, тъй като се е страхувал. Въпреки това предпочел този начин да пътува пред редовен полет, за какъвто му е предложен билет от новите му работодатели.

Според хората от спасителната мисия шансовете на Сала и пилота вече са нулеви заради атмосферните условия в района по това време на годината.