Десетки жители на столичния район "Изгрев" се събраха пред местната общината днес в 17 ч, за да протестират срещу планиран висок строеж до детска градина.

Става дума за парцел, който преди година е бил частна общинска собственост. Чрез замени, твърдят протестиращите, той е станал частен и сега се планира построяването на висока жилищна сграда.

Освен че ще засенчва местната детска градина "Радост", общината не е предвидила социална инфраструктура, която да поеме стотиците нови семейства в района, твърдят протестиращите. Недостигът на места в детските градини също ще стане по-сериозен. 

Кметът на "Изгрев" Цветомир Жеков коментира пред БНР:

"Въпросният имот, който се намира в съседство на детската градина, искам да се знае така, че от застрояването на самия квартал „Дианабад“ той е предвиден за застрояване. На този имот никога не му е променяно предназначението или статутът. Аз поисках  от прокуратурата, тъй като имаше подадени жалби относно законността на сделката, поискахме да видим резултатите от тези проверки, прокуратурата се произнесе, че Столичният общински съвет е спазил законовите изисквания."

По неговите думи са направени всички нужни анализи на градоустройствените параметри.

Според някои от протестиращите местната община е направила и друго видно нарушение - организирала е обществено обсъждане по въпроса за строежа навръх Коледа, без да информира жителите своевременно, и съответно почти никой не е присъствал на него. А в момента над 800 души в социалните мрежи подкрепят протеста, събрана е и подписка срещу застрояването с над 500 подписа.