„Типичен пример за това как битов конфликт или криминален случай с лекота се етнизира. Първият обяснителен модел, който заварваме в колективното си въображение за този тип инциденти, е, че в основата на конфликта е етносът. Това е доста притеснително, но в никакъв случай не е нещо ново. Да използваме етническия произход като свръхобяснение е типична структура на ума, която съществува не само в българското общество. Така сме устроени. Нашите умове се опитват да видят порядък и да произведат обяснение и логика в хаоса на живота. Затова много често работят с тежки генерализации. Опасното на този тип мислене е, че то е естествено – забелязваме повърхностните различия и им придаваме по-дълбок смисъл.

Така социалният антрополог Харалан Александров обобщи историята с Войводиново, където имаше протести заради това, че бивш командос бе набит от двата младежи от ромски произход. Младежите са в ареста. 

"Етническите обяснения най-често са конструкти на нашия ум, въображение или култура, които прикриват реалността, а не я обясняват. Трябва да сме много внимателни с първото обяснение, което ни идва на ум, обикновено под напора на емоционалното възмущение“, обясни още Александров. 

Социалният антрополог смята, че сме били опасно близо до задълбочаване на конфликта. Той е категоричен, че трябва да си дадем сметка за това какво става, да извлечем поуките си, както и да сме по-предпазливи в говоренето и мисленето си:

„Добре би било политическите лидери да са не просто внимателни, а да имат леко съмнение в лесните обяснения, които им идват на ум. Особено трябва да се предпазват от огромното изкушение да трансформират в политическо действие или лозунг първичните, примитивни настроения на групите“.

Баки Хюсеинов – зам.-председател на Комисията за защита от дискриминация и бивш заместник социален министър, се съгласи с Александров.

„България е толерантна държава. Сега в един момент да се противопоставят едни етнически групи на други – не е много сериозно“, смята Хюсеинов.

По думите му има напредък по отношение на интеграцията на ромите, но това не е достатъчно. "Нямаме политика по отношение на местните органи на власт", подчерта още Баки Хюсеинов и изказа мнение, че кметовете трябва да са ангажирани повече. Според него тази политика трябва да се води с участието на ромите. 

"Учудвам се на изказването на вицепремиера Каракачанов за това, че трябва да се обвързва посещението на децата в училище със социалните помощи. Това е направено много отдавна, а ние тепърва ще откриваме топлата вода", каза още Хюсеинов по адрес на силовия вицепремиер и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. 

До момента в Комисията за защита от дискриминация са получели 4-5 жалби по отношение на изказвания на Каракачанов за ромите, стана ясно още от разговора в ефира на БНР.

"Да се сложи ромският контингент под общ знаменател е несериозно. Тук трябва да се намеси правителството, за да може да има баланс и спокойствие в държавата по отношение на етнизирането на проблема", каза още Баки.

Според Харалан Александров пък навлизането в изборната 2019  година може да блокира и да върне назад добрите процеси, които се случват.

Седми ден на протести в селото

За седми пореден ден жителите на Войводиново се събраха на протест в центъра на селото. Те настояват за премахването на незаконните постройки от ромската махала, въпреси че събарането вече е в ход, съобщи БНТ.

Кметът на селото Димитър Тасев излезе с апел към хората да преустановят протеста, докато текат сроковете за събаряне на постройките. Целта е да се съкрати огромният разход за охрана на протестите, както и на ромската махала в селото. 

Кметът съобщи, че се обмисля освободеният терен да бъде озеленен и превърнат в парк.

Ромите от махалата са настанени при роднини и приятели, а багажът и вещите им се пазят в кметството, като до момента никой от ромите не ги е потърсил. 

Очаква се през настоящата седмица да бъде изписан и пострадалият военен, чието състояние вече се подобрява.