Държавното обвинение погна частния съдебен изпълнител Тотко Колев заради казуса с конфискувания либийски танкер. 

Окръжна прокуратура-Бургас образува досъдебно производство за това, че през периода 10 март 2018 г. - 30 август 2018 г. в гр. Бургас, длъжностното лице не е изпълнило служебните си задължения и е превишило правата си, с цел да набави за другиго облага и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици, съобщиха от прокуратурата.

Либийският танкер BADR бе арестуван на пристанище Бургас още през ноември 2017 г., след като "Булгаргеомин лтд." ДЗЗД е представил фалшива морска ипотека върху плавателния съд за обезпечаване на вземания на фалиралата държавна компания "Булгаргеомин" ЕАД, твърди специализираното издание Maritime.bg. Пред него са коментирали от бългаското дружество. "Всички твърдения, че ипотеката е фалшива, нищожна, недействителна и др. не почиват на правно основание, нямат правен довод", посочват оттам.

Няколко съдебни решения обаче обявяват ареста на танкера за неправомерен.

Случаят засяга изпълнително производство, образувано в Районен съд – Бургас, по искане на "Булгаргеомин", претендиращо обезпечаване на свой дълг в размер на 9 250 362 американски долара, с твърдение че му се дължи от дружеството, което оперира с плавателния съд, собственост на либийската държава. Според взискателя, този дълг е бил обезпечен с ипотека върху танкера.

Спорът по изпълнителното дело е засягал искането претендираният дълг да бъде изплатен чрез прехвърляне на собствеността на върху плавателния съд. Изпълнителното дело обаче е било спряно с акт на съда.

"Въпреки този влязъл в законна сила съдебен акт, частен съдебен изпълнител от град Бургас (Колев) е провел незаконосъобразни действия по реализация на публична продан на кораба, която е приключила с възлагане на танкера на българското дружество", посочват от държавното обвинение.

Към настоящия момент плавателният съд се намира извън териториалните води на Република България, уточняват оттам.

Досъдебното производство е образувано след постъпил в Прокуратурата сигнал от страна на адвокати, които представляват интересите на търговското дружество, собственост на Либийската държава. Той е получен в прокуратурата на 21 декември 2018 г. По него още същия ден е разпоредено извършване на проверка.