Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Държавното обвинение погна частния съдебен изпълнител Тотко Колев заради казуса с конфискувания либийски танкер. 

Окръжна прокуратура-Бургас образува досъдебно производство за това, че през периода 10 март 2018 г. - 30 август 2018 г. в гр. Бургас, длъжностното лице не е изпълнило служебните си задължения и е превишило правата си, с цел да набави за другиго облага и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици, съобщиха от прокуратурата.

Либийският танкер BADR бе арестуван на пристанище Бургас още през ноември 2017 г., след като "Булгаргеомин лтд." ДЗЗД е представил фалшива морска ипотека върху плавателния съд за обезпечаване на вземания на фалиралата държавна компания "Булгаргеомин" ЕАД, твърди специализираното издание Maritime.bg. Пред него са коментирали от бългаското дружество. "Всички твърдения, че ипотеката е фалшива, нищожна, недействителна и др. не почиват на правно основание, нямат правен довод", посочват оттам.

Няколко съдебни решения обаче обявяват ареста на танкера за неправомерен.

Случаят засяга изпълнително производство, образувано в Районен съд – Бургас, по искане на "Булгаргеомин", претендиращо обезпечаване на свой дълг в размер на 9 250 362 американски долара, с твърдение че му се дължи от дружеството, което оперира с плавателния съд, собственост на либийската държава. Според взискателя, този дълг е бил обезпечен с ипотека върху танкера.

Спорът по изпълнителното дело е засягал искането претендираният дълг да бъде изплатен чрез прехвърляне на собствеността на върху плавателния съд. Изпълнителното дело обаче е било спряно с акт на съда.

"Въпреки този влязъл в законна сила съдебен акт, частен съдебен изпълнител от град Бургас (Колев) е провел незаконосъобразни действия по реализация на публична продан на кораба, която е приключила с възлагане на танкера на българското дружество", посочват от държавното обвинение.

Към настоящия момент плавателният съд се намира извън териториалните води на Република България, уточняват оттам.

Досъдебното производство е образувано след постъпил в Прокуратурата сигнал от страна на адвокати, които представляват интересите на търговското дружество, собственост на Либийската държава. Той е получен в прокуратурата на 21 декември 2018 г. По него още същия ден е разпоредено извършване на проверка.

Коментари

i l's picture
i l
ivanll

Да го съдят до дупка! Ако

Да го съдят до дупка! Ако трябва да плати танкера, явно тоя неграмотник е смятал че няма ограничения за неговите правомощия.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.