Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Гледам вчера "Лице в лице" по бТВ и слушам поредния диалог между Иво Христов и Цветанка Ризова. В него известният творец на реалности лансира поредното си изобретение - инвазията на "демографския миниколос" (цитирам буквално).

Албания, която за двадесетина години ще насели цялото балканско пространство до Кюстендил и ще залее горката Македония. Три албански семейства раждали толкова деца, колкото се родили лани в целия Видински регион - 75 ли бяха, 76 ли... Е, така е, във Видинския регион демографската ситуация е особено тежка, но все пак 572 не е нито 75, нито 76. Колкото до "метафората" с трите албански семейства - напоследък тоталният коефициент на плодовитост в Албания се срина до около 1,5 (приблизително толкова е и в България), и то въпреки огромните социални помощи за раждане и отглеждане на дете.

Накратко, демографската ситуация в Албания е напълно сходна с тази в България (с една съществена разлика - там сривът на раждаемостта е от края на миналия век, а не още от 70-те години, както у нас, поради което кохортите във фертилна възраст все още са значителен дял от населението) и трябва да си сред 80-те процента, които Иво наскоро определи като дебили, за да наречеш едната страна "демографски колос", а да описваш демографска катастрофа в другата.

Но пиша тези редове не заради Иво Христов. На него това му е бизнесът - за да пророкуваш апокалипсис, трябва да изобретяваш и някои факти. Днес маса медии и сайтове отразяват тези исторически изобретения и не видях на някого да му е хрумнало да провери дали те имат нещо общо с истината. Всъщност така медиите превръщат измислицата в част от реалността и не го правят умишлено според мен, а просто защото са свикнали да не проверяват фактите.

Преди 2 години и нещо писах лично на Ризова за една друга проникновена мисъл, която Иво Христов изтърси в нейно предаване. Тогава той обвини Джон Кенеди за Тонкинския инцидент и последвалата ескалация на американската намеса във Виетнам, без да обръща внимание на дреболията, че по време на Тонкинската криза Кенеди е покойник от 9 месеца. Ризова не ми отговори очевидно поради това, че щом Иво Христов го е казал, то Кенеди - жив или умрял, трябва да е виновен.

И журналистиката кима с разбиране.

Коментарът е от профила на Цветозар Томов. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.

Коментари

Браво, че се намери

кой да напише това! Още докато го слушах, се вбесих - за Видин не знаех каква ераждаемостта, но за Албания знам, че е много сходна с нашата. Интересно дали Ризова ще реагира? Ужасно е, когато журналистите кимат като камили, без капка критичност ! Разбира се, журналистът не може всичко да знае, особено цифри, дати и т.н., но нали затова е и целият му екип в студиото, те сливи ли имат в устите??

Бъдещето на България

Всеки може да мине покрай някое средно училище извън София и сам може да си направи изводи,какво ще бъде следващото поколение.
 's picture

godo1952

Калин

Не чета и не слушам Иво Христов, негова публика е червения планктон/80% дебили/, те да си го слушат. Който се интересува от неговата персона , може да провери чий стипендиант е бил Иво Христов, къде и при кого е работила съпругата му Николета Калчева Лингорова. Антон Тодоров извади достатъчно документи, а може и да се прочете в интернет. Но фактът, че този невзрачен човек е депутат от БСП, някак си ми е достатъчен да не си направя труда да чета какво е написал или казал. Да си го чете червения плебс ! Ризова си е един микрофон с очила, който кима на всеки, дори и Митьо Пищова да е срещу нея.
 's picture

godo1952

Петър

Антон Тодоров: Иво Христов е бил на индивидуална издръжка на Сорос...

Станишев

също е бил стипендиант на Сорос!

Неправилно обвиняват христов

Неправилно обвиняват христов,че определя умствен капацитет на 80-те % население. Той е изразил мнението и отношението на властопритежателите от всеки цвят и заглавие,пардон,партия,към редовите/нормалните граждани. Колкото до пореадното му изказване,човекът си търси най-подходящ лозунг за за изборната година,която започна ... ?
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

"Всъщност така медиите

"Всъщност така медиите превръщат измислицата в част от реалността и не го правят умишлено според мен, а просто защото са свикнали да не проверяват фактите."

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.