"Исторически момент", защото от повече от 10 години се прави опит за модернизация, а тя е крайно наложителна - така командирът на Военновъздушните сили ген.-майор Цанко Стойков нарече решението на Министерския съвет от днес да поиска мандат от Народното събрание и да започне преговори със САЩ за купуването на 8 изтребителя F-16. И изрази благодарности.

За самото решение, което се очакваше, въпреки че темата не бе в предварителния дневен ред на Министерския съвет, съобщи министърът на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов. Той на няколко пъти подчерта, че неслучайно натъртва на думите, че решението е за провеждане на преговори "въпреки спекулациите, че се взема решение за сключване на договор със САЩ". Следващата стъпка е гласуване на проекта от Народното събрание.

По думите на Каракачанов пред властта е имало две опции - едната е да предложи старт на преговори със САЩ и Народното събрание да позволи отклонения от параметрите на гласувания проект за инвестиционен разход за нови изтребители, а втората - процедурата да започне отново отначало. Вторият вариант би забавило купуването на самолети с още поне година и половина, изчисли министърът.

"Правим стъпка, чрез която по най-бързия начин да придобием изтребители", декларира военният министър.

Веднага след това обаче стана ясно, че искането на правителството Народното събране да разреши отклоняване от параметрите на инвестиционния проект, които включват цена до 1,8 млрд. лв., разсрочено плащане, доставка на първите машини до 2 г. след сключване на договор е свързано и с това, че САЩ вече са заявявали, че последното условие - за доставката - няма да може да бъде изпълнено. ("Сааб" гарантираха доставка по план за "Грипен" - б.р.)

По думите на министъра неизпълнението на този срок "вече е ясно".

Ясно е още, а и Каракачанов и днес потвърди, че и цената, предложена от САЩ, значително надвишава гласувания от парламента лимит. По думите му обаче това важи и за офертата от Швеция, защото в нея не е било включено пълното въоръжение и оборудване на самолетите. Според изчисленията на военните у нас с този допълнителен разход и офертата за "Грипен" реално би била по-скъпа, макар и с по-малко от американската, обясни военният министър. Но числа не цитира.

[[nid:78056]]

Каракачанов обаче подчерта, че и цената, предлагана от САЩ, и начинът на плащане, и доставките ще бъдат предмет на предстоящите преговори със САЩ, които ще са на няколко етапа. Той се позова и на изказването от Белия дом, дошло в навечерието на заседанието на правителството днес, в което американската администрация обявява, че ще се впише в изискванията на българската страна при евентуална сделка. 

На въпрос дали е имало външен натиск за вземане на решение за старт на преговори със САЩ, вицепремиерът отговори:

"Мен не ме е притискал никой, а и е трудно, ако започне някой да ме притиска - правя точно обратното. Факт е, че до 21 декември (когато стана ясно предложението за преговори със САЩ на военното министерство - б.р.) част от обществото – измислените евроатлантици, които са завършили в Москва, ме критикуваха, че съм руският човек във властта. Сега друга част от обществото казва, че съм американският човек. Аз съм български министър и по убеждения – български националист", отсече Каракачанов.

Командирът на военновъздушните сили ген.-майор Стойков допълни само, както е описано и в експертния доклад по офертите за инвестиционния разход, че данните, дадени от участниците в процедурата, са били непълни и въпреки това военната експертиза е била обективна според него. Благодарности имаше и към трите страни, участвали в процедурата - САЩ, Швеция и Италия.

На въпрос защо не е било взето решение за преговори и с трите държави, Каракачанов обяви, че това е било въпрос на решение и сравнение кой е най-добрият самолет. Тези данни ги имало в частта от доклада на военните, предоставена на Министерския съвет, но не и публично.

Очаква се гласуването на проекта за решение в Народното събрание, с което реално могат да започнат преговорите със САЩ, да се гласува идната седмица. Засега е ясно, че решението няма да бъде подкрепено от БСП и от "Воля".