Проектът за решение България за започне преговори със САЩ за покупка на изтребители F-16 не е част от разпространения във вторник дневен ред за заседанието на Министерския съвет днес. Очакванията бяха, че тази седмица правителството ще приеме проекта, внесен преди коледните празници от министрите на отбраната и на икономиката Красимир Каракачанов и Емил Караниколов, според който трябва да започнат преговори с американците.

Срокът за обществено обсъждане на проекта за документ изтече на 4 януари, а и само преди ден и Цветан Цветанов потвърди, че развитие по темата се чака днес.

Това, че точката отсъства от предварителния план за правителственото заседание не значи, че не може да се появи впоследствие.

В рамките на изпълнението на инвеститицонния проект за покупка на нови поне 8 самолета за военновъздушните сили, приет от Народното събрание, България събра 3 оферти - на САЩ и "Локхийд Мартин" за нови F-16, на шведската компания Saab за нови изтребители "Грипен" и на Италия за употребявани Eurofighter.

[[nid:78056]]

Изборът на комисията е американското предложение. Според гласувания от Народното събрание актуализиран проект за инвестиционен разход цената е 1,8 млрд. лв. за 8 изтребителя. Според документацията първите самолети трябва да бъдат доставени до 2 години след подписването на договор.

Въпреки че министрите Каракачанов и Караниколов предлагат старт на преговори с САЩ, в доклада на военните изрично пише, че нито една от офертите не отговаря напълно на българските изисквания за новите изтребители. Нещо повече - в документа  се казва:

"В резултат на прилагането на Методиката (за избор на оптимален вариант за реализация на проект „Придобиване на нов тип боен самолет" - б.р.), предложението на Швеция за самолет JAS-39 C/D Gripen получава най-висока оценка по критерия с най-голяма тежест в схемата на обобщената оценка – „Оперативна ефективност“, а предложението на САЩ за самолет F-16V Block 70 получава най-висока оценка по критерий „Срок на експлоатация“.

Още в края на миналата година стана ясно, че офертата на САЩ не отговаря на критерии "цена" - предложението за F-16 e по-скъпо от заложения от България бюджет от 1,8 млрд. лв., макар точна сума да не се знае. Офертата за "Грипен" е под прага - 1,5 млрд. лв. В един от вариантите на Швещия самолетите са 10, а не 8 за същата цена, но за сметка на част от оборудването.

Друг недостатък на презокеанското предложение е, че засега не е възможно разсрочено плащане, на което България държи - пречката е във федералното законодателство. Официално бе заявено, че САЩ може и да не се справят с доставката на първите самолети на втората година от подписването на договора. 

"Грипен" пък не били доокомплектовани с въоръжение, а купуването  му зависи от трети страни, в това число САЩ, но разчети за цената нямало, твърдят от Министерството на отбраната. 

Заради това в проекторешението на правителството за старт на преговори със САЩ се предлага на Народното събрание следното:

Да разреши проектът на международния договор по т.2 да се отклони от задължителните изисквания, посочени в Актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“, одобрен с Решение на Народното събрание.

Това на практика значи парламентът да се откаже от част от изискванията си за офертата, приети от същия този парламент преди по-малко ог година. Заради това (поне според официалните мотиви - б. р.) от БСП заявиха, че няма да подкрепят предложението. Президентът Румен Радев пък обвини властта в "непрозрачност" и "политически лобизъм". Последвата обвинения към държавния глава и опозицията, че са против американската оферта и защитават "чужди интереси", а не тези на България, която е част от НАТО. 

В навечерието на днешното правителствено заседание, на което все още се очаква развитие по темата, от Белия дом разпространиха специално изявление, в което се казва, че администрацията на Доналд Тръмп "ще работи с българското правителство за това параметрите при потенциална сделка за самолети F-16 да отговарят на бюджетните и оперативни изисквания". В САЩ са убедени, че F-16 предлага на България най-добрата възможна комбинация от цена, бойни способности и взаимна съвместимост с другите натовски въздушни сили.

Нищо не пречи министрите да вземат решение за старт на преговорите още днес, въпреки че точката не фигурира в предварителния им дневен ред.