"С голямо разочарование и тревога научихме за намерението на българското Министерство на отбраната едностранно да прекрати преговорния процес с Швеция за закупуване на изтребители"

Това се казва в позиция на Швеция, разпространена тази вечер, след като в последния работен ден преди коледните празници министерствата на отбраната и икономикаjа внесоха в Министерския доклад, с който препоръчват преговори със САЩ за нови изтребители F-16, а не със Швеция за "Gripen".

Позицията в отовор на решението на българските власти е подписана от Йоаким Валин, директор "Експорт и международни отношения" на шведската агенция за отбранително имущество. Той водеше преговорите с България за продажба на "Gripen". В нея става ясно, както става ясно и от самия доклад на експерната група, оценявала офертите за нови изтребители, че тази на шведите е под бюджета от 1,8 млн. лв. и е оценена най-високо по показателя "оперативна ефективност". 

"В рамките на ясно дефинирана тръжна процедура, съдържаща набор от прецизни критерии, българското Министерство на отбраната е стигнало до заключение, че Gripen е най-способната платформа по отношение на оперативната ефективност. В допълнение, шведската оферта е значително под зададения бюджет, одобрен от българския парламент, като по този начин оставя съществен резерв за покупката на оръжия и оборудване, включително и такива, за които се искат лицензи от САЩ. Придобиването на такива лицензи никога не е представлявало пречка за другите страни членки на НАТО, които летят на Gripen.", пише в позицията.

Според анализа на българската страна обаче не е ясно от документацията на шведите колко би струвало допълнителното оборудване на самолетите и имало изисквания за придобиване на лицензи от трети страни. 

В позицията на Швеция пише още:

"Швеция предложи на България 10 нови изтребителя Gripen, напълно съвместими с НАТО и напълно в съответствие с техническите и оперативните изисквания, както и със зададените от страната бюджет и срокове за доставка. С Gripen България може да има най-добрата в света ПВО защита с ракетата Meteor и българските ВВС ще могат да гарантират сигурността на българското въздушно пространство след само 24 месеца.

Партньорството с Швеция и Сааб може също да донесе много други ползи за България какъвто би бил регионалния Център за поддръжка на Gripen, който ще подпомогне българската военна индустрия, но също така и ще създаде високотехнологични работни места".

"Локхиид Мартин" ще мисли да намалява цената

По-рано през деня и от американската компания производител на  F-16 "Локхийд Мартин" също избязоха с позиция, но в обратна тоналност. Според неофициална информация офертата им значително надвишава сумата от 1,8 млрд. лв. 

"Локхийд Мартин" се ангажира пред България да работи съвместно с американското правителство по проучването на възможностите за намаляване на разходите в следващия етап от процеса по придобиване на изтребители. Съгласно принципите на програмата за чуждестранни военни продажби (FMS), цената, посочена в писмото за предложение и приемане(LOA), се определя от американското правителство след консултация с компаниите и правителството, което придобива техниката", се посочва в изявлението на "Локхийд Мартин".

От компанията посочват, че изборът на България е ”голяма новина за националната отбрана, индустрията и икономиката на България”.

”Българските военновъздушни сили ще разполагат с един от най-усъвършенстваните бойни изтребители на въоръжение в НАТО. За икономиката и индустрията на България това ново дългосрочно партньорство със световен технологичен лидер като "Локхийд Мартин" ще донесе много ползи. Ние сме готови да продължим да подкрепяме американското правителство и нашите български партньори по време на преговорите за сключване на договор” , завършва писмото ва американската компания.

От "Локхийд Мартин" обаче признаха по-рано след запитване на "Дневник", че няма да могат да доставят първите самолети до две години, както иска България. После се появи декларация, ще може да се ускори процесът на производство на машините. 

От проекта за инвестиция отпада ограничението "цена"

Министерството на отбраната ще поиска от парламента да отпаднат ограниченията в цената и срока за доставка на новите изтребители, обяви междувременно пред "Дарик" вицепремиерът Красимир Каракачанов. Това е заложено и в проекторешението на правителството за старт на преговори със САЩ - ремонт на инвестиционния проект, одобрен от Народното събрание, макар да не е упоменато каква точно ще е промяната. 

Вероятно целта е именно да се премахнат пречките през офертата на американската страна. 

Според министъра депутатите са направили грешка, когато при промяната на условията на проекта за нов тип боен самолет отново са заложили ограничения. Това, по думите му, не позволява да се направи добре информиран избор.

Каракачанов отхвърли упреците за лобизъм и натиск от страната на САЩ при решението да се препоръча започване на преговори за закупуване на американските изтребители F-16.