Леброн Джеймс обича славата. Славата също го обича. Няма никакъв спор, че той е сред най-великите баскетболисти на нашето време. Или както казваше посланието в една широко обсъждана реклама на "Найки" миналата есен, "Леброн Джеймс е не просто най-добрият баскетболист, той стана по-голям от баскетбола".

Последното беше заради откритото и съфинансирано от Крал Джеймс обществено училище (разбирай за бедни) в родния му град Акрон, щата Охайо. Светът ръкопляска на Леброн за всичко това. Мнозина му ръкопляскат и заради откритата словесна война, която води с Доналд Тръмп. Той е един от прочутите щатски спортисти, опълчили се на политиката на президента.

Баскетболистът в училището си.

Преди дни обаче Джеймс направи едно изказване, с което може би малко прекали. В епизод от поредицата "Много повече от спортист" на щатската спортна телевизия ESPN, универсалният атлет коментира едно наистина впечатляващо постижение, в което имаше главна роля. През 2016 г. във финалната серия за титлата на НБА воденият от Леброн "Кливланд Кавалиърс" обърна суперфаворита "Голдън Стейт Уориърс" с 4:3 от 1:3 и грабна короната.

За първи път в историята отбор навакса от 1:3 (четири от седем двубоя) на финал.

"Точно това постижение ме направи най-великият в историята. Така аз виждам нещата, каза Джеймс. - Всички говореха как "Уориърс" е най-великият отбор в историята, най-великият селектиран някога. Така за нас да направим обрат по начина, по който го направихме, беше нещо от сорта: "Направихме нещо специално".

Майкъл Джордан

И започнаха баскетболни "забивки". Направо космически. Малко е да се каже, че светът на "извънземните" беше разлюлян от забивката на Леброн.

"Има някои неща по отношение на величието, които те характеризират като човек, заяви легендата Айзия Томас пред тв канала на НБА. - Никога не съм чувал Майкъл Джордан да казва, че е най-великият в историята. Дори да си го мисли. Същото се отнася за Карим Абдул Джабар - може и той да си го мисли. Не може просто да излезеш и да кажеш това. Ако играех днес, щях да се почувствам засегнат от изявлението на Леброн и бих му го показал на игрището."

Айзия Томас

Думата взе и Кевин Макхейл - и той като Томас, член на "Залата на славата" на НБА. 

"Мисля, че изявлението на Джеймс е неуважително, заяви бившият център. - Неуважително е към Бил Ръсел, Карим Абдул Джабар, към Майкъл... Големите са толкова много - Лари Бърд, Меджик Джонсън... Не можеш да кажеш такова нещо за себе си, нека другите да го кажат. Аз обичам Леброн. Мисля, че той наистина е велик. Но не ми хареса начина, по който направи изявлението."

Отзвукът обяснимо бе голям сред легендите на "Бостън Селтикс" - един от най-успелите тимове на баскетбола, за който са играли неколцина асове, всеки един от които би могъл да се нарече "най- за всички времена".

Президентът на "Селтикс" Дани Ейндж жегна Леброн, тъй като го сравни с... Доналд Тръмп.

"Продължавам да недоумявам защо той каза това, коментира босът и бивш играч. - Може би си мисли, че такива изявления продават. Дали пък копира поведението на Тръмп, който си мисли, че с подобни думи се саморекламира?! Не знам."

Леброн с екипа на "Кливланд".

"Не съм убеден, че можеш да кажеш такова нещо за себе си, добави Пол Пиърс, също величие на "Бостън". - Като се замисли човек за великите играчи... Карим, Меджик, никой от тях никога не е излязъл да каже: "Аз съм най-великият". Това е работа на феновете, на журналистите и на бившите играчи."

На Леброн бе припомнено интервю на ESPN с Майкъл Джордън от 2009 г. На въпрос дали се смята за най-великият в историята на играта, MJ казва, че не му харесва да го смятат за такъв, тъй като не е имал шанса да се противопостави на най-големите от предишните генерации.

Значи Майкъл, който все още има повече аргументи да се счита за №1 - дори само като статистика, може да прояви скромност и благородство, а Джеймс не може? Този риторичен въпрос журналисти и анализатори отправят към Краля вече от дни.

Според мнозина Леброн просто прави нещо, което умее още от тийнейджър - да се продава добре. През 2003 г., още неизиграл и един мач в НБА 18-годишният тогава Джеймс, израснал в неописуема бедност, отказва рекламен договор за 10 милиона долара с "Рийбок". Седмици по-късно подписва за 90 млн. с "Найки".

Леброн Джеймс стана играч на "Лос Анджелис Лейкърс" миналото лято и веднага върна тима към победите.

В момента Леброн Джеймс е реализатор №5 в историята на НБА. На четвъртата позиция е... Майкъл Джордан. Звездата на "Лос Анджелис Лейкърс" може да го задмине още този сезон. Така че засега оставяме темата. А когато Джеймс остави зад себе си MJ - може и следващият шампионат, ще я отворим отново.

Какво ли ще каже Леброн тогава?