Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

България е сред шампионите в ЕС по "проституция с гражданство". Това става ясно от доклад на "Трансперънси интернешънъл" и "Глоубъл утинес".

Според доклад на двете неправителствени организации четири страни от ЕС (Австрия, България, Кипър и Малта) дават направо гражданство на чужди инвеститори, а дванадесет държави издават специални разрешителни за пребиваване. България, Кипър и Малта предоставят и двете.

"Това е порочна разпоредба и своеобразна проституция с гражданството, което, както се опасявах от самото начало, облагодетелства корупцията, подхранвайки цяла мрежа от посредници", заяви пред АФП португалската евродепутатка социалистка Ана Гомеш, цитирана от БТА.

В Португалия приключва процес за корупция при издаването на т.нар. златни визи на богати чуждестранни инвеститори, извадил на показ спорна, но разпространена в Европейския съюз практика.

От края на 2012 г., когато беше на "финансови инжекции" от Европейския съюз и Международния валутен фонд, и търсеше чужди капитали, Португалия предоставя такива "разрешителни за пребиваване срещу инвестиции" на кандидати, готови да платят поне 500 000 евро за покупка на имот, да инвестират най-малко един милион евро или да създадат 10 работни места.

До края на ноември 2018 г. страната е издала 6800 разрешителни за пребиваване на инвеститори и още 11 600 за семействата им срещу общо 4,15 милиарда евро, вложени най-вече в недвижимо имущество.

Най-много такива разрешителни - над 4000 - са издадени на китайци, които представляват основният контингент от инвеститори, следвани от бразилците.

Подсъдимите по делото, гледано в Лисабон, са завишавали изкуствено цените на някои имоти, за да достигнат изисквания праг. Бившият вътрешен министър изглежда е подкрепил създаването на пост "служител на гранична полиция" в португалското посолство в Пекин, за да се търсят кандидати за такива разрешителни за пребиваване.

Испания води класацията по брой издадени разрешителни за пребиваване и сума на привлечените по този начин чужди капитали със средно 976 млн. евро годишно.

Според докладите на "Трансперънси интернешънъл" и "Глоубъл уитнес" в последните десет години европейските страни са привлекли общо около 25 млрд. евро, приемайки над 6000 нови граждани и около 100 000 жители.

"Европейското гражданство и разрешителните за пребиваване могат да се купят като луксозна стока", отбелязват със съжаление двете организации и изтъкват, че "миграцията чрез инвестиции е разрастващ се сектор, който носи милиарди евро".

Недопустимо е да се говори, че мигрантите и бежанците застрашават сигурността, а после да установяваме, че риториката се променя напълно, щом става дума за богати чужденци, казва Ана Гомеш.

Анализирайки подробно случаите с Кипър, Малта и Португалия, докладът на "Трансперънси интернешънъл" отбелязва, че в трите страни се наблюдава недостатъчен контрол и конфликти на интереси, които "отварят вратата на Европа за корупцията".

В рамките на борбата си с прането на пари Европейската комисия се очаква да представи в началото на 2019 г. доклад за състоянието на тези разпоредби. 

"Това ще е задълбочено проучване на законодателството и практиките във всички засегнати страни членки", каза за АФП говорителят на ЕК Кристиан Виганд.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.