Владимир Путин получи колкото футуристичен, толкова и взривоопасен новогодишен подарък. Новата ракетна система “Авангард” подклажда надпреварата във въоръжаването при свръхзвуковите оръжия. Това става в условията на правен вакуум, пише швейцарският всекидневник “Нойе Цюрхер цайтунг”.

Става ли дума за нови оръжейни системи, иначе сдържаният Владимир Путин бързо изпада в еуфория. За него прекрасен новогодишен подарък е новата система “Авангард”, която наскоро беше успешно тествана от руските въоръжени сили. Ракетната система била огромна победа за Русия и гаранция за сигурност за десетилетия напред, заяви президентът. Снабдената и с ядрени бойни глави система летяла толкова бързо, че нито една противоракетна система в света не можела да я прехване, обяви Путин от свръхмодерната командна зала на отбранителното министерство. Близки до Кремъл медии и експерти незабавно добавиха, че в областта на свръхзвуковите оръжия Русия е изпреварила конкурентите си с години.

Ракетата "Авангард". Снимка Архив

Според руското отбранително министерство оръжието чудо “Авангард” е било изстреляно от междуконтинентална ракета към Космоса от база в Урал. Бойната глава се е отделила и отново е навлязла в атмосферата. Според отбранителното министерство посредством собствената си скорост и притегателната сила на Земята скоростта е била 27-кратна спрямо скоростта на звука, преди да достигне целта си в Далечния изток, на 6000 км от мястото на изстрелването.

Дали тези пропагандни съобщения не са преувеличени, подлежи на съмнение. Независими наблюдатели, които ги потвърдиха, изобщо не са били на мястото на събитието. Почти всички налични информации са от официални източници. Беше публикувано кратко видео от изстрелването, което не показа детайли от бойната глава. Подобен снимков материал беше показан и по-рано през 2018 г. Най-вероятно и тестът от 26 декември м. г. не е бил пръв по рода си. Според съобщения в медиите от 2015 г. са били извършвани опити, които само отчасти са били успешни.

Що се отнася до “Авангард”, публично бяха показани единствено компютърни анимации. Те показват обект с формата на конус, който при навлизането обратно в атмосферата се разпада на части, които могат перфектно да бъдат направлявани, така че да са в състояние безпроблемно да заобиколят противоракетни системи. Наред с това те не можели да бъдат засечени от сателитни системи. Когато през март м. г. Путин за пръв път представи “Авангард” като едно от шесте футуристични свръхзвукови оръжия, манипулираните компютърни изображения предивикаха подигравки сред обществеността.

Международни специалисти не се съмняват, че Русия работи по посока на свръхзвукови оръжия. Не е ясно обаче какъв е постигнатият напредък. Редом с “Авангард” свръхзвуковата ракета “Кинжал” е смятана за успешна система. Тя беше многократно тествана и в бъдеще ще може да се използва от бойни самолети.

Ракетата "Кинжал" е закачена на свръхзвуков изтребител Су.

По отношение на “Авангард” възникват въпроси, тъй като първоначалният замисъл е бил монтаж върху междуконтинентална ракета. През март м. г. Москва обяви, че замразява подобен проект. Ето защо сега за изстрелването на “Авангард” беше използвана стара ракета от съветски времена.

И подводният свръхскоростен дрон “Посейдон”, снабден с ядрени оръжия, все още се намира в изпитателна фаза.

При това Русия е само един от много актьори в условията на набираща скорост надпревара във въоръжаването със свръхзвукови оръжия.

Китай тества поредица от системи, сред които и аналог на “Авангард”. Детайлите са малко известни, какъвто е и случаят с Русия. Напоследък и Пентагонът втвърди подхода си. САЩ се чувстват изостанали не само по отношение на Москва, а и Пекин. През април тогавашният отбранителен министър Джеймс Матис заяви, че създаването на свръхзвукови оръжия е върховен приоритет. Армията, военновъздушните сили и флотът съвместно разработвали свръхзвукови ракетни системи, които през 2021 г. ще са на въоръжение.

Експерти, включително и от института “Карнеги”, са скептични. Според тях заради богатия си опит САЩ са водещи при създаването на свръхзвукови оръжия, но с друга цел. Те създават конвенционални свръхзвукови оръжия, които по отношение на скоростта са ефективни като ядрените, но би следвало да са много по-прецизни.

Заради военното надмощие на Запада Мосва и Пекин се опитват да създават ядрени бойни глави, които да пробият противоракетната система в Източна Европа и Азия и така да укрепят собствената си политика на сплашване.

Владимир Путин обоснова създаването на “Авангард” с факта, че Русия била длъжна да преодолее ракетния щит на НАТО в Румъния и Полша. Аргументацията е заблуждаваща, тъй като противорактената система може да прехваща само отделни ракети, а Русия разполага с хиляди бойни глави. Подобни детайли едва ли играят роля при дискусията. Това е опасно, тъй като въоръжаването на Изток и на Запад става на фона на все по-влошаващи взаимоотношения. Достанъчно е да припомним кризата в Украйна, ролята на Русия по време на предизборната битка в САЩ и случая "Скрипал".

Към това трябва да се прибави и растящият вакуум в международното право, който става виден точно при ракетите. Още през 2002 г. САЩ излязоха от Договора за ограничаване на антибалистичните противоракетни системи. Тръмп възнамерява да суспендира и договора за съкращаване и унищожаване на ядрените ракети с малък и среден обсег.

Договорът за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия изтича през 2021 г. и понастоящем няма сигнали за неговото продължаване. Китай няма интерес от прозрачност и ограничения. Във външната политика на Вашингтон цари хаос, а на Владимир Путин му харесва да е в ролята на полеви командир. Така неговият новогодишен подарък е вривоопасен.

Заглавието, подзаглавието и преводът са на Клуб Z.