Михаел Шумахер навършва днес 50 години. Вярвам, че всеки, който подхваща да чете този текст, знае кой е той. Но все пак, нека припомним най-важното.

Роденият на 3 януари 1969 г. в градчето Хюрт, Северен Рейн-Вестфалия Шумахер е 7-кратен световен шампион във Фурмула 1. Това е рекорд. Пет от титлите му са поредни - също рекорд. Победите му са 91 - рекорд. Най-бързите обиколки - 77, рекорд. В един сезон е спечелил 13 състезания - рекорд.

Има и други, но тези са най-важните. На Люис Хамилтън са нужни най-малко още два сезона, за да достигне Шуми. Но и той много трудно може да докосне вече едно от върховите постижения на германеца - по поредни титли.

Михаел Шумахер беше еталон за пилот. Той умееше да кара на всички писти и при всякакви условия и знаеше как да вземе най-доброто от автомобила си и конкретната ситуация, за да спечели. Хората, работили с него, го описват като работохолик, отдаден на детайла. Човек, който разбира от състезателни коли и от самите състезания.

Е, Пилето има някои "черни точки" за маневри, които не бяха по феърплея, но кой ги няма? Великият Аертон Сена също ги има. Днешните герои от формулата, като Люис Хамилтън, Себастиан Фетел и компания - те също. Тези неща вече почти не се коментират. Който се е състезавал в нещо и е обичал да печели - знае.

Шуми с колоритния Флавио Бриаторе в славните и за двамата времена в края на 90-те.

За Шумахер казват, че е отборен играч. Във "Ферари" и другите му отбори всички са го обичали, тъй като е обръщал внимание на онези, които остават далеч встрани от кадрите, поставящи отпечатък в историята. Тях ги няма на витрината на големите триумфи.

От 29 декември 2013 г. Михаел не е същият. Той падна със ски извън писта във френския зимен курорт Мирабел и удари главата си в камък, покрит с тънък слой сняг. Не е ли ирония - Шуми оцеля в 308 състезания във Формула 1. Само веднъж претърпя по-тежък инцидент, като счупи крак. И когато трябваше да се наслаждава на живота и семейството си, падна злощастно на ски.

Месеци след инцидента Шумахер стана затворник в луксозния си дом край Лозана, а семейството му спусна плътни решетки за състоянието му. Правилно - предвид това, в което се превърнаха медиите. Ясно е само, че "Шумахер се възстановява". От време на време някой все пак посещава пилота (Корина Шумахер е свела списъка наистиа до малцина, дори бившият мениджър на Пилето - Вили Вебер, беше задраскан) и после отронва по някоя дума публично.

Бившият бос на "Ферари" Жан Тод заяви, че отишъл при Шуми и двамата заедно гледали наскоро Гран При на Бразилия. Германски епископ държал ръцете на аса. Той каза, че лицето му не се е променило много. Според английския в. "Дейли Мейл" (без позоваване) Михаел вече не е прикован на леглото, а става. Толкова засега.

Михаел със съпругата си Корина.

Вчера семейството на Шумахер разпространи обръщение, в което благодари на почитателите му за подкрепата и увери, че той се намира в най-добрите ръце и че се прави всичко възможно, за да му се помага. 

Не е казано, че трябва да си фен на Михаел Шумахер, за да се надяваш, че той ще се оправи. Че някой ден ще се усмихне от боксовете на Формула 1. Или откъдето си поиска, защото навсякъде е добре дошъл.

Давай, Шуми! Ти си боец и голям шампион. За такива като теб думата "бивш" е насъвместима. Сега вече целият свят ти стиска палци. И - честит рожден ден!