Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Ама не са революционни (промените в закона)! Стига с тея твърдения за революция, за болшевизъм, за крайности и така нататък... Няма никакви нови правомощия - детайлизираме действащите правомощия."

Така законовото острие на т. нар. "гражданска конфискация" - шефът на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ), обясни пред БНР защо заедно с депутата от ДПС Хамид Хамид внесоха пореден блиц-законопроект за промяна в антикорупционния закон, която дава нови права на Пламен Георгиев: да го вози и охранява НСО, подчинените му да са с маски, да привикват хора, сроковете на проверка да са дълги, а според доста юристи - безконтролни и безкрайни.

Затова пък общинските съветници се изваждат от списъка на лицата, заемащи висши публични длъжности. За тях така отпада задължението да декларират имуществото си и конфликт на интереси.

"Голям е броят на общинските съветници. Те са около шест хиляди заедно с другите лица, които заемат висши длъжности. Става един огромен кръг. Те ще се проверяват на всички други основания, но няма да подават декларациите във вида, в който ги подават другите задължени лица в Закона за местната власт и местното самоуправление. Те и там подават декларация, няма да подават тази встъпителна декларация, която е за лицата, заемащи висши длъжности", каза Кирилов.

Съветниците са най-големият брой пряко избираеми във властта хора - около 5400 души. Това са кадрите, вземащи решенията за управлението на всички 265 общини в страната. 

Кирилов каза още, че не се дават нови права на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).

"В предложенията присъстват помощни и допълващи функции, които имат в голяма степен полицейски характер дотолкова, доколкото да облекчат работата на КПКОНПИ във взаимодействието й с органите на МВР. Сега го казваме изрично (правото на членовете на Комисията да носят маски и да задържат, б.р.), за да няма колебания и интерпретации“, каза Кирилов относно идеите, включващи и използването на маски и принудително довеждане на хора.

Според него няма никакви нови правомощия на комисията, а само се детайлизират действащите такива. Кирилов обясни и защо шефът на комисията трябва да ползва кола и охрана от НСО.

"Предложили сме го с оглед смисъла и значението. Това е антикорупционен орган, който извършва множество процесуални действия. Това са действия, които са срещу силните. Пазим го от всички. Има правила кога влизат в сила норми, които касаят изменения в бюджета. Ако има проблем и не е обезпечена финансово, тя би могла да влезе в сила в следващ бюджет, когато има обезпечени такива средства", каза той.

Той обясни и защо се налага втори законопроект по тези теми, след като вече бяха приети промени в закона, според които процедурата за отнемане на имущество може да продължи дори ако обвиняемият се окаже невинен.

"Сега започва обсъждането и дебатите. Затова разделихме двата законопроекта - този, който изисква решение на въпроса във времето, е отделен и вече е преминал на първо четене. А този, който е с отделните детайли по прилагането на действащия закон, обхваща една по-цялостна ревизия и той ще се движи с нормална законодателна скорост и не изключва обществено обсъждане - и в комисията, и с всички заинтересовани", каза Кирилов.

Няма да има вечни проверявани - каза още Кирилов. Той посочи, че в проекта пише, че максималният срок е 3 години. Но на питане - че практиката на Комисията е да иска предварителни запори и това не прави ли дори този срок огромен, ако накрая проверяваният се окаже редовен, Кирилов отвърна, че това не било така. Моментът бил "оптимален във времето", а сроковете били индикативни за предстоящото обществено обсъждане, т.е. "биха могли да бъдат и още по-кратки".

Интересен диалог се получи с водещата Силвия Великова за мнението на Кирилов, изразено на  Правна комисия преди дни, когато подкрепен с присъствие от главния прокурор Цацаров, от Пламен Георгиев, от министрите Цецка Цачева и Младен Маринов, той каза: "ВКС има право да взема тълкувателни решения, но не по този начин и не по така поставен въпрос".

- Много ми е интересно - смятате или, че ВКС няма право да излиза с тълкувателни решения - попита водещата днес.

- Не, не спорваме това право - това право е установено и в процесуалните закони, и в ЗСВ. Коментирали сме подробно тълкувателната дейност на върховните съдилища, знаеме за амбициите на съответния върховен съд.

- Какви амбиции?...

- (Кирилов се разсейва, не отговаря и изведнъж се оказва, че всъщност не искал да коментира, б.р.) Но тълкувателната дейност и в двете й проявления има установен регламент в процесуалните закони и са ясни сулчаите, в които тя се осъществява. Аз не бих искал да коментирам процедурни въпроси, които касаят конкретно Върховния касационен съд.

Споделих лично мнение, че когато иде реч за особено адиминстративно-конфискационно производство, би било редно да участва и Наказателната колегия на ВКС, т.е. - това да бъде общо събрание (тълкувателното решение, което вбеси "здравите сили" в лицето на ГЕРБ, ДПС, прокуратурата и КПКОНПИ, е на Гражданската колегия - защото се касае за гражданска конфискация, б.р.).

На отричам нищо, което е записано в закона. Въпросът е как е поставен въпросът."

Нататък водещата не успя да "изплува" от мисълта му за въпроса с поставянето на въпроса.

Коментари

Кметът на Симитли's picture
Кметът на Симитли
смях на парцали

Дано да се

окажа лош пророк, но мисля, че тези ненормалници рано или късно ще бъдат изхвърлени с камъни от властта, а юридическите им недоразумения ще бъдат тикани насила по кофите, както в Украйна. Тогава и репресивното чудовище, което сами сътвориха ще се обърне срещу тях. Ако това са ни "европейски ориентираните политици" , то не ми се мисли, какво се задава след тях...
 's picture

Rhapsody of fire

ГАРБ

ГАРБ-"Граждани за Авторитарно Развитие на България".

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.