Европейската комисия глобява Българския енергиен холдинг (БЕХ) със 77 068 000 евро.

Това става ясно от разпространено преди малко съобщение на ЕК.

Причината е, че БЕХ - заедно с дъщерните му държавни дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", е блокирал достъпа на "Овергаз" до ключова газова инфраструктура в България. Това е нарушение на антитръството законодателство на ЕС.

Наказателната процедура беше образувана заради жалба на "Овергаз" от 2011 г. Разследването започна две години по-късно.

През юли тази година Народното събрание възложи на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да предприеме действия за постигането на споразумение по т.нар. газово дело на Европейската комисия (ЕК) срещу "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и Българския енергиен холдинг. През миналата есен депутатите решиха България да не признава вина по този казус, но промениха позицията си поради приключилия със споразумение спор на ЕК с "Газпром".

Коригираната позиция имаше за цел България да избегне санкции, които иначе можеха да стигнат 330 млн. евро. Така се и получи в действителност.

„Потребителите във всички държави членки трябва да се ползват от привилегиите на интегрирания и единен европейски енергиен пазар. Години наред на потребителите на природен газ в България е отказван избор на доставчик, тъй като групата БЕХ не разрешаваше достъп до своята газова инфраструктура на други доставчици на газ на едро. С днешното решение ще насърчим развитието на открит и конкурентен енергиен пазар в полза на потребителите в България и в съответствие с целите на ЕС“, коментира еврокомисарката по конкуренцията Маргрете Вестагер.

БЕХ е вертикално устроена държавна компания. Един неин клон - „Булгартрансгаз“, контролира газовата инфраструктура в България. Друг клон - „Булгаргаз“, е доставчик за потребителите в страната.

Взетото днес решение постановява, че БЕХ има господстваща позиция на пазарите и за газова инфраструктура, и за доставка на газ в България.

Комисията също така постановява, че БЕХ и неговите клонове са злоупотребявали с господстващите си позиции, като са възпирали навлизането на пазарите за газови доставки в България, като са ограничавали неоправдано достъпа до притежаваната и оперирана от него инфраструктура. БЕХ използвал господстващата позиция на „Булгартрансгаз“, за да запази почти монополното положение на другия си клон - „Булгаргаз“, в газовите доставки. Отделно от „Булгаргаз“ се презапасявали с капацитета на единствената тръба за внос на газ през Румъния за България, за да не може да бъде използвана тя от потенциални конкуренти.

Между 2010 и 2015 г. БЕХ блокирал достъпа до следната газова инфраструктура:

• вътрешната газопреносна мрежа;

• единственото газово хранилище в България;

• единствен газопровод, по който се внася газ в България.

Без достъп до тази ключова инфраструктура потенциалните конкуренти не са били в състояние да навлязат на пазарите за доставки на газ на едро в България. Това попречило на развитието на конкуренцията и осигурило почти монополно положение на „Булгаргаз“.

Случаят

Снимка Уикипедия

БЕХ е държавно дружество, извършващо дейност в енергийния сектор в България. То контролира няколко български енергийни дружества. Сред тях са „Булгаргаз“ - основният доставчик на газ на едро надолу по веригата в България, и „Булгартрансгаз“ - собственикът на българската преносна мрежа и на единственото газохранилище в България.

По силата на член 102 от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС) злоупотребата с господстващо положение на пазара, която може да засегне търговията и да ограничи конкуренцията, е забранена.

Комисията откри официалната процедура по разследване на поведението на групата БЕХ на 4 юли 2013 г. Това стана в резултат на проверка, извършена в помещенията на групата през септември 2011 г.