Българският енергиен холдинг (БЕХ) е обвинен от Европейската комисия (ЕК) в нарушаване на европейските антитръстови правила и възпрепятстване на достъпа на участници до ключова газова инфраструктура в България, предаде "Ройтерс".

Брюксел вече е изпратил позицията си до БЕХ, до доставчика "Булгаргаз" и филиала за газова инфраструктура "Булгартрансгаз".

"Трябва да премахнем бариерите, за да могат европейските граждани и бизнеса да се възползват от по-конкурентни цени за енергията и сигурност на доставките. За да се конкурират на българския газов пазар, компаниите трябва да имат достъп до инфраструктурата на БЕХ", заявява комисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер в официално становище по казуса.

От Еврокомисията коментират, че БЕХ и филиалите му притежават или контролират българската преносна мрежа, единственото съоръжение за съхранение на газ в страната и капацитета на основния тръбопровод за доставки на синьо гориво в България. Разследването дали енергийния холдинг злоупотребява с доминиращата си позиция на газовия пазар започна още през 2013 г.