Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Евродепутати подкрепиха днес резолюция, призоваваща Европейската комисия да предприеме действия срещу предполагаем конфликт на интереси, в който е замесен чешкият премиер Андрей Бабиш.

В текста на документа се призовава за спиране на еврофинансирането на "Агроферт" - това е основаният през '90-те години на миналия век от Бабиш конгломерат, включващ фирми от хранителновкусовата, селскостопанската и химическата промишленост, както и медии. Спирането на еврофинансирането да е за период, докато тече проверката дали наистина има конфликт на интереси. 

Бабиш предостави "Агроферт", който получава всяка година милиони евро субсидии от програмите за селско стопанство и развитие, на доверителни фондове, за да не наруши чешките закони против конфликтите на интереси. Според различни организации обаче, сред които организацията "Прозрачност без граници", това не е достатъчно. Причината е, че Бабиш все още е основен бенефициент на тези доверителни фондове, които сега управляват компанията му.

Чешкият премиер и политическите му опоненти пренесоха тази битка в Европейския парламент днес.

"За мен това е политически въпрос. Убеден съм, че ще стане ясно, че не съм в никакъв конфликт на интереси", заяви той пред чешка телевизия преди вота.

Коментари

Орбан е по-хитър.

Еврофондовете преминават не през негови, а през фирми на приятелски олигархичен кръг.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.